open-navfaktor-logo
search
BPK Goražde
Dr. Bičo: Privodimo kraju vakcinaciju protiv gripe; Prim. dr. Kamenica: Pet osoba je na kiseoničkoj podršci
Od koronavirusa sinoć je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) preminula muška osoba iz Goražda.
03.12.2020. u 20:46
get url
text

Ovo je, prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo, 35 smrtni slučaj s područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde

- Nakon testiranja 23 uzorka na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), jutros je koronavirus potvrđen kod četiri osobe iz Goražda i jedne iz Ustikoline. U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu je pet osoba sa područja ovog kantona. U BPK Goražde trenutno je 70 oboljelih, dok se u izolaciji nalazi 508 osoba. Od početka pandemije do danas od infekcije izazvane koronavirusom oporavilo se 857 osoba – kazala je Bičo.

Dodala je da se na području kantona privodi kraju i vakcinacija protiv gripe.

- Mi smo ove godine kupili 300 vakcina za starije osobe i hronične bolesnike i taj posao je završen. Od 170 vakcina, koliko ih je bilo namijenjeno zdravstvenim radnicima, ostalo je još mali broj doza jer se i medicinsko osoblje podvrglo vakcinaciji – rekla je Bičo.

Na Covid-odjelu Kantonalne bolnice Goražde smješteno je 11 oboljelih. Kako je kazala prim. dr. Nermina Kamenica, direktorica ove zdravstvene ustanove, u toku jučerašnjeg dana tri pacijenta su oporavljena i otpuštena, dok je jedan sa težim simptomima transportovan na KCUS.

Prim. dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde

- Starosna dob pacijenata je od 30 do 80 godina života i svi imaju lakšu ili srednje tešku kliničku sliku. Trenutno je pet pacijenata na kontinuiranoj kiseoničkoj podršci dok su dva pacijenta na povremenoj kiseoničkoj podršci – naglasila je Kamenica.

Višegodišnji gorući problem Kantonalne bolnice Goražde je nedostatak medicinskog kadra, što je posebno došlo do izražaja tokom pandemije. Naime, ova zdravstvena ustanova jedna je od rijetkih koje u jeku pandemije izazvane koronavirusom, jedno vrijeme nije imala infektologa i pulmologa.

- Nedostatak medicinskog kadra rješavamo preraspodjelom te povlačenjem ljekara sa specijalizacija. Do sada smo četiri doktora povukli sa specijalizacija. Istakla bih da u ovo vrijeme pojačanog broja oboljelih imamo dostupne doktore pulmologa i infektologa - kazala je Kamenica.

Navela je da pacijenti imaju svu neophodnu terapiju u tretiranju COVID-19.

- Bolnica trenutno ima dovoljno zaštitnog materijala, iako je potrošnja velika, a posebno zaštitnih medicinskih rukavica koje su deficitarne i na tržištu – kaže Kamenica.

U augustu više od polovine korisnika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu bili su zaraženi koronavirusom. Trenutno u ovoj ustanovi, kako nam je kazao Anes Begović, direktor, nema nijednog zaraženog korisnika, dok je jedna uposlenica, zbog porodičnog kontakta, u izolaciji.

Anes Begović, direktor Doma za stara i iznemogla lica

- Nakon nepovoljne epidemiološke situacije, koju smo imali tokom ljeta, uslijedilo je zatišje. Prije mjesec imali smo nekoliko uposlenica i korisnika pozitivnih na COVID-19. Također, neki od uposlenika, zbog zaraženog člana porodice, morali su u izolaciju. No, trenutno od 40 korisnika koliko ih je u Domu, nijedan nije zaražen. Poduzeli smo sve potrebne mjere zaštite, od zabrane posjeta i izlazaka, do higijenskih mjera, kako bismo izbjegli zarazu – objasnio je Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.