Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo, napominje da su trenutno dostupne vakcine AstraZeneca za kojima vlada najmanje interesovanje.

- U prošloj sedmici smo izvršili preko 300 vakcinacija i nešto revakcinacija, tako da ukupno imamo 4.024 osobe koje su primile prvu dozu, dok je drugu dozu primilo 2.157 osoba, što predstavlja ukupno 17,49 posto od ukupnog broja stanovništva. Dakle, imamo vakcina, ali je slab odziv građana za AstraZenecu  i svakodnevno pozivamo sve punoljetne građane da se vakcinišu - istakla je dr. Bičo.

U Zavodu još jednom napominju građane da je jako bitno da se vakcinišu na vrijeme kako bi organizam razvio imunitet do dolaska jeseni i očekivanog novog vala, te imajući u vidu da se broj novozaraženih već povećava u drugim kantnima. Također, naglašavaju da nema mjesta predrasudama o vakcini AstraZeneca.

- Ljekari koji rade u porodičnim ambulantama tačno znaju koji pacijenti ne bi trebali da se vakcinišu tom ili nekom drugom dostupnom vakcinom i ljekari su ti koji odlučuju, tako da zaista nema mjesta predrasudama jer to je dobra vakcina, milioni ljudi su se vakcinisali. U BPK-a sam se i ja lično njom vakcinisala, dosta zdravstvenih radnika, štićenici Doma za stara i iznemogla lica i nije bilo nikakvih neočekivanih reakcija. Svaku dostupnu vakciniu treba iskoristiti, jer što se prije vakcinišemo, prije će se razviti imuni sistem a trebaju od dvije do četiri sedmice da se razvije imuni odgovor - naglasila je ona.

Direktorica Zavoda z ajavno zdravstvo napomenula je da je epidemioloiška situacija na području BPK-a i dalje zadovoljavajuća te tokom vikenda nisu registrirani novi slučajevi koronavirusa. Aktivan je jedan slučaj infekcije Covid-19 zabilježen u protekloj sedmici, od ukupno 106 testiranih uzoraka.

U Zavodu u ovoj sedmici očekuju isporuku 100 doza Sinofarma namjenjenih za revakcinaciju te 42 doze Pfizera dio za revakcinaciju dio za prvu dozu, a naredne sedmice trebale bi stići i nove doze Sinofarma.