open-navfaktor-logo
search
Optužbe
DPS: Izborni proces protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja
Iz Demokratske partije socijalista saopćili su da izborni dan protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja birača.
02.04.2023. u 14:12
get url
text
Izbori u Crnoj Gori

- Dok aktivisti kandidata Jakova Milatovića u Baru prijete "ćeranjem", u Nikšiću se upada u štabove našeg predsjedničkog kandidata. Ovoj opstrukciji priključilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova, na način što je do maloprije, bio isključen sistem video nadzora na svim graničnim prelazima.

To pokazuje da smo bili u pravu kada smo na vrijeme najavljivali da će Ministarstvo unutrašnjih poslova pod rukovodstvom ministra opstruirati izborni proces - tvrde u saopćenju, objavila je Antenam.

Dodaje se da će s pažnjom pratiti daljnji tok postupanja i u zavisnosti od toga preduzimati političke korake.

Općinski odbor DPS-a Nikšić danas je uputio dopis načelniku Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljubu Pekoviću.

U dopisu je navedeno da izborni dan u ovom gradu protiče s dozom povećanih tenzija upravo zahvaljujući djelovanju pripadnika Centra bezbjednosti Nikšić na čijem se čelu nalazi Peković.

U nastavku, nikšićki odbor DPS-a upozorio je načelnika CB Nikšić da će upravo on odgovarati za pokušaj izazivanja nestabilnosti u toku izbornog procesa koji je inače proticao u skladu sa predviđenim zakonskim normama. Na kraju, u dopisu stoji da je Peković pozvan da se striktno drži zakona i Ustava Crne Gore, te da omogući nesmetano izjašnjavanje građana i ostvarivanje propisanih prava, piše Antenam.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopćilo je da je nadzor ponovo aktivan nakon što je bio zaustavljen zbog zbog opterećenja koje je bilo identifikovano na infrastrukturi.

Naveli su da MUP i Uprava policije imaju dva nezavisna sistema video nadzora, piše RTCG.

- Jedan sistem je interni - video nadzor graničnih prelaza koji je u potpunosti funkcionalan, a snimljeni materijal je adekvatno zaštićen i dostupan u slučaju potrebe nadležnim organima. Drugi sistem je video nadzor koji je javno dostupan preko sajta http://kamere.mup.gov.me, a instaliran je samo u cilju informisanja putnika o stanju na graničnim prelazima, izbora graničnog prelaza za lakši i brži prelazak državne granice - navodi se u saopćenju.

Kako su objasnili, ovaj sistem je trenutno aktivan, a prethodno je privremeno, zbog opterećenja koje je bilo identifikovano na infrastrukturi, bio zaustavljen zbog migracije.

- Radi se o servisu koji je informativnog karaktera, ne služi za prikupljanje podataka, a u cilju sprečavanja zloupotreba, reprodukuje se sa programiranim zakašnjenjem od 10-15 minuta - saopćeno je iz MUP-a.

Odgovoreno je i iz nikšićke policije.

- Službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su, postupajući po prijavi da se u ulici IV crnogorske, preciznije u prostorijama Pčelarske organizacije vrši kupovina ličnih karata od jedne političke partije, izašli na lice mjesta gdje je zatečeno šest osoba. Ovih šest osoba je pristupilo u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Nikšić radi prikupljanja obavještenja na okolnosti navedene prijave. Policija ovom prilikom nije sprovodila radnju pretresa navedenog objekta. O navedenom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, te da će se naknadno izjasniti o kvalifikaciji predmetnog događaja - naveli su iz Uprave policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.