Na čelu mostarske bolnice već je dobrih 27 godina i kadar je svih garnitura što su se izmjenjivale na vrhu uvijek vladajućeg HDZ-a BiH. Tamo ga je doveo, kažu upućeni, najmoćniji Hercegovac u doba vladavine Franje Tuđmana - Gojko Šušak.

Vezala ih je širokobriješka linija jer je Kvesić rođen u Gornjim Mamićima, a Šušak je uvijek najviše volio svoje. Presudile nisu, također kažu, doktorove stručne reference jer je u to doba još bio malo poznati pedijatar. Tek kasnije će doći hirurška praksa, titule, mjesto na univerzitetu, knjige...

- Da nisam lud, Sveučilišna klinička bolnica Mostar teško bi mogla funkcionirati - rekao je jednom prilikom prije pet godina gostujući u programu lokalnog Radija dobre vibracije.

Spremao se na još jedan četverogodišnji mandat. Glatko je prošao, isto kao i lani kada je bio jedini kandidat. Ispalo je da se njemu baš i ne da, ali kao da to traže neki viši interesi. Nacionalni, poslovni..., ko će ga znati.

 - Iskreno rečeno, dosadilo mi je, naročito zbog mog zdravstvenog stanja. No, lomio sam se, razgovarao s najbližim saradnicima i odlučio sam, ukoliko izdrži ovo srce, kandidirati se još jedanput – rekao je.

Pogađate?! Izabran je, naravno, iako se i prije i kasnije uveliko govorilo o dugovima, kao i brojnim problemima što su snašle "krovnu zdravstvenu ustanovu Hrvata u BiH". 

Sve je to prokomentirao sljedećim riječima:

- Samo je papa Wojtyla imao duži staž od mene!

VEZANI TEKST- Umisto sprida, uša im je sazad: "Misteriozni pacijent" iz Mostara nametnuo brojna pitanja

Nakon novog mandata, odmah je tokom lanjskog ljeta povukao pitanje dugova bolnice. Popeli su se na enormnih 63 miliona KM. Za posušiti ih nije bila dovoljna ni finansijska injekcija iz Hrvatske od 40 miliona kuna kao pomoć dijaspori.

Kvesić je i u novom mandatu, baš kao i nakon što se otkrilo da mu je šef Plućnog odjela prije par dana primio zaraženog pacijenta, navodno kuma, preko veze i kasnije ga vodao po bolnici, sve ostavio po starom.

- Zadovoljan sam svojim timom u menadžmentu. Istina, svi oni su dosta dugo sa mnom, možda su i oni umorni, ali ja ne mijenjam igrače. Svi moji pomoćnici, još iz rata, otišli su u punu starosnu penziju. U 26 godina sam promijenio samo par šefova, smijenio nisam nikad nikoga, s ljudima morate raditi da biste mogli rukovoditi ovolikim sistemom. Tu je više od dvije hiljade ljudi i to mora biti velika žrtva. Morate sve čuti, vidjeti i prepoznati šta treba napraviti. Svoje mjesto ne smatram premijom, smatram to žrtvom koju nastavljam plaćati. Presloženo je i prezahtjevno da bi moglo biti dobro – "jadao" se Kvesić.

VEZANI TEKST - Nekažnjeni kriminal: Kako je vječni direktor Kvesić mostarsku bolnicu zavio u crno

Baš dok se javnost na YouTubeu zabavljala doktorovim provalama, objavljeno je da se testu na koronavirus podvrgnuo šef HDZ-a BiH Dragan Čović. Pokazat će se, hvala Bogu, negativnim. Sigurno je odahnuo i dr. Kvesić jer zna da će stranka svim svojim kapacitetom stati mu u odbranu.

Bez obzira na to koliko je sada legitimno pitati čime je to i njega zadužio privilegirani pacijent s dobro uhodanim poslom prepravke privrednih vozila u sanitarna, kao i vezama s onima koji redovno prolaze na konkursima za kupnju funkcionerskih limuzina, objavila je Slobodna Dalmacija.