Doskočite zimskoj melanholiji: Filmovi koji će vas "odvesti" u bajkovite krajeve

objavljeno: 21.02.2018. u 08:52

Zima je za mnoge godišnje doba u kojem ne planiraju odmor.

A kako bismo ove hladne, tmurne i mokre dane učinili ljepšim pribjegavamo raznim načinima. Jedan od njih je i gledanje filmova. Naročito su primamljivi oni koji bi vas mogli inspirisati za neplanirani odmor.

Pa krenimo redom:

"Vicky Christina Barcelona", Španija (2008)

Romantična komedija Woodyja Allena prati putovanje dvije prijateljica, koje su odlučile da ljeto provedu u sunčanoj Barceloni. Osim što je sama priča prepuna neočekivanih događaja, strasti - jednako koliko i ljubavi, kompleksnih odnosa među likovima, ona nam pruža i puno uvida u samu špansku kulturu i njihov način uživanja. Scene nam pokazuju sve ljepote Barcelone, Ovijeda, španske dokolice i tjera nas da se u Španiju, a posebno Barcelonu, zaljubimo na prvi pogled.

"A Good Year", Francuska (2006)

Russell Crowe i Marion Cotillard vode nas na prekrasno putovanje kroz jug Francuske, koji je prepun vinograda, malih mjesta s domaćom kuhinjom i aromatičnim vinima. Ovo nije samo puka romantična priča o ljubavi, ovo je svojevrsni povratak svojim "korijenima", koji govori o tome kako se neke stvari u životu ne bi trebale uzimati zdravo za gotovo. Ako želite otići na jedno putovanje seoskim krajevima, ovaj film je svakako za vas.

"Claire's Knee", francuske Alpe (1970)

Ovo je peti film francuskog režisera Erica Romera iz njegovog ciklusa "Six Moral Tales", o već ostarjelom diplomati Jeromeu koji odlučuje da se napokon skrasi. No, ubrzo nakon svog vjenčanja susreće djevojku iz svoje mladosti, spisateljicu Auroru, koja živi u izolovanoj vili u Alpama. Aurora ga upoznaje sa svojim kćerkama, ali jedino o čemu Jerome može razmišljati jeste kako da se približi mladoj i lijepoj Claire, kćerki njegove drugarice. Film nas vodi na putovanje kroz francuske Alpe i donosi nam komplikovanu i neočekivanu ljubavnu priču.

"Call me by Your Name", Sjeverna Italija (2017)

Dirljiva priča o ljubavi između mladog Elia (Timothée Chalamet) i asistenta njegovog oca Olivera (Armie Hammer). Sedamnaestogodišnji Elio provodi ljeto u Italiji s roditeljima i sve prolazi idilično dok on ispunjava vrijeme čitajući, plivajući, šetajući sa mladom djevojkom Marcelom. Međutim, sve se mijenja kada na scenu nastupi Oliver s kojim Elio ostvari nevjerovatnu povezanost i ljubav. Reditelj Luca Guadagnino dodatno je uljepšao film prekrasnim pejzažima i ležernim dijalozima.

"Mamma Mia!", Grčka (2008)

Mjuzikl koji nam je svima poznat, ove godine dobit će nastavak. Kako biste se pripremili i osvježili pamćenje za novi nastavak - ili ga jednostavno prvi put pogledali - savjetujemo da pogledate ponovo šarmantni film i otplovite u bezbrižni svijet gdje vladaju plavetnila Grčke i pjesme neponovljive Abbe.