Koliko kvalitetno započnete dan doručkom, toliko će vam ostatak dana biti kvalitetan. Nutrijenti koje unesete ovim obrokom vodit će vas kroz dan i određivati nivo energije, raspoloženja i snage u aktivnostima koje budete radili.

Zbog toga je, kažu nutricionisti, važno znati napraviti izbor, odnosno shvatiti, a onda se držati toga, koje su to zdrave namirnice za doručak, a koje valja izbjegavati u širokom luku.

 Ističu da je izvrstan odabir za početak dana doručak u kojem se nalaze kvalitetni, kompleksni ugljikohidrati, vlakna i proteini.

Šta jesti:

Zobene pahuljice

Najveća vrijednost zobenih pahuljica nalazi se u beta glukanu, vrsti vlakna koje potvrđeno smanjuje nivo holesterola, ako se redovno konzumira. Osim toga, zobene pahuljice bogate su omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijem.

S vremenskog i finansijskog aspekta, one su i iznimno brz i jeftin način da pripremite kvalitetan doručak.

Jaje

"Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje." Zaista je tako: jaje je izvrstan izvor proteina i vitamina D. Masnoće koje su nekad zamijerali jajetu, a koje se nalaze u žumancu, dokazano ne utječu značajno na nivo holesterola u krvi.

Grčki jogurt

Bogat je proteinima, kremast i ukusan i izvrstan izbor za proteinski početak dana. Ovaj obrok možete pojesti i dok putujete, ako ste ustali u posljednji trenutak.

Maslac od kikirikija ili badema

Ako ne jedete jaja ili mliječne proizvode, dan možete početi i alternativnim izvorima proteina: maslacem od kikirikija ili badema. Ovaj ukusni maslac bogat je mononezasićenim masnim kiselinama i odličan izvor energije. Maslac namažite na jabuku ili zdrave, integralne krekere.

Grejpfrut

Jedna od preporuka nutricionista za početak dana je grejpfrut. Naime, ovo voće bogato je antioksidansima, vlaknima i nutrijentima koji utječu na reguliranje šećera u krvi i nivo inzulina.

Banana

Kremasta banana slatka je i puna kalija – elektrolita koji pomaže prirodno u snižavanju krvnog pritiska.

Kafa ili čaj

Uz doručak popijte šoljicu kafe ili čaja, kako više volite. Kafa je povezana sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa i karcinoma prostate. Obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za razvoj niza bolesti.

Čaj je bogat katehinima, antioksidansima koji pomažu u osnaživanju imuniteta. Iako i crni i bijeli čaj obiluju hranjivim tvarima, prednost ipak ima zeleni čaj koji ubrzava metabolizam, te pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Šta izbjegavati:

Pekarski proizvodi

Najveću grešku napravit ćete ako posegnete za pekarskim proizvodima. Bez obzira odlučite li se za krofnu, štrudlu, kroasan, buhtlu, štrudlu ili neki drugi proizvod, budite sigurni u jedno – odlučili ste se namirnicu bogatu nezdravim bijelim šećerom, bijelim brašnom, hidrogeniziranim mastima i drugim sredstvima koja vam ugrožavaju zdravlje.

Musli

Zaslađeni musli je marketinški trik i nema nikakve veze sa žitaricama pod kojima se skrivaju. Dovoljno je da pogledate deklaracije na ovim proizvodima, pa će vam sve biti jasno. Radi se o jednostavnim ugljikohidratima i šećerima koji će vam nivo šećera trenutno podići, ali ćete vrlo brzo ponovo osjetiti glad.

Voćni sokovi

Kupovni voćni sokovi voća imaju samo u tragovima. Zapamtite, ako nešto u svom nazivu ima voće, to i dalje ne garantira da se radi o zdravom napitku.

Mesne prerađevine

Često se na tanjirima za doručak nađu i mesne prerađevine u obliku različitih salama, hrenovki i pašteta. Imajte na umu da te namirnice obiluju mesom loše kvalitete, nezdravim mastima, konzervansima i ogromnom količinom nitrata koji se smatraju odgovornim za razvoj karcinoma debelog crijeva.