open-navfaktor-logo
search
Energenti
Donmez: Gas iz Crnog mora će biti znatno ekonomičniji od ovog kojeg uvozimo
Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez izjavio je danas da je otkriće velikih rezervi prirodnog gasa u Crnom moru epohalno za tursku ekonomiju i da sve analize ukazuju da će crpljenje tog plina biti znatno ekonomičnije po Tursku od trenutnih troškova koje izdvaja za uvoz tog energenta.
23.09.2020. u 12:45
get url
text

Resorni turski ministar Donmez komentirao je aktuelnu situaciju u toj zemlji i regiji. Ističući kako turski eksperti marljivo rade na novootkrivenom bazenu prirodnog gasa u Crnom moru, Donmez je kazao da su u toku precizne sondažne i testne aktivnosti.

On je kazao da je skoro u potpunosti izvjesno da će revizija pokazati da se u novootkrivenoj rezervi nalazi znatno više od 320 milijardi metara kubnog prirodnog gasa, koliko je glasila prvobitna procjena.

- Nadamo se da ćemo i to završiti do sredine novembra. Ne dijelimo informacije javnosti dok traju inženjerski radovi. Sve ćemo otkriti čim se ove aktivnosti privedu kraju - rekao je Donmez.

Donmez je kazao da je cilj da se prirodni gas iz Crnog mora u distributivni gasovod pusti 2023. godine i dodao da će on biti dosta povoljniji od gasa koji Turska trenutno uvozi.

Resorni turski ministar Donmez dalje je kazao da je Turska pomorska zemlja i da ima i tu prednost da može proizvoditi tečni plin LNG u svojim terminalima, a što je izuzetno važno s aspekta sigurnosti energetske potražnje i ponude.

- Pred Turskom je nova era. Ove godine smo imali otkriće koje smo godinama priželjkivali i tražili. U toku su kalkulacije i sve ćemo to uvrstiti u sistem - kazao je Donmez.

Ističući kako to ne znači da će Turska u jednom momentu otkazati kompletan uvoz gasa, Donmez je kazao da će otkrića rezervi gasa, a možda i nafte u Crnom moru i u Sredozemnom moru značajno smanjiti ovisnost te zemlje o uvozu energenata.

- Dugoročni cilj nam je da steknemo energetsku neovisnost. To bi bilo izuzetno važno za jaku tursku ekonomiju - kazao je Donmez.

Ističući kako će otkriće rezervi prirodnog gasa teoretski dovesti Tursku u poziciju da smanji troškove uvoza i cijene po kojima uvozi te energente.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.