open-navfaktor-logo
search
Srušili zakon
Đonlagić: SNSD i HDZ danas su politički nokautirali stranke "Trojke"
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić (DF) kazao je nakon današnje sjednice ovog doma da su SNSD i HDZ politički nokautirali stranke "Trojke" kao dio vlasti na državnom nivou.
30.03.2023. u 16:03
get url
text
Dženan Đonlagić

VEZANI TEKST - Pakt SNSD-a i HDZ-a: Evo ko je glasao za povećanje plaća političarima u institucijama BiH

- Pustili su im ovaj zakon jučer na Zastupničkom domu zato što je išao prije budžeta, pa su glasali za zaustavljanje rasta plaća političarima kako bi dobili budžet. Danas su na Domu naroda pustili hitnu proceduru, a onda srušili zakon – naveo je Đonlagić.

Kako je kazao, jučerašnja najava predstavnika stranaka "Trojke" da će se dogoditi historijski napredak na državnom nivou trajala je jednu noć.

- Sve što su govorili o novom konceptu vladanja danas je srušeno s obzirom na to da su SNSD i HDZ zaustavili mogućnost da se spriječi rast plaća političarima. Budžet je usvojen i sada će ići novi obračun plaća političarima uz rast koji će u prosjeku biti od 500 KM i više mjesečno – dodao je.

Delegat Zlatko Miletić kazao je da je jedina intencija delegata na današnjoj sjednici bila usvajanje budžeta kako bi sebi povećali plaće.

- Izigravanjem zastupnika i delegata Doma naroda, s obzirom na to da većina kolega nije imala priliku vidjeti dokument, prijedlog budžeta za 2023. godinu, a zatim su napravili permutaciju i zakon o plaćama stavili kao drugu tačku dnevnog reda, očigledno je da su samo željeli sebi povećati plaću – kazao je Miletić.

Navodi da je samo povećanje plaća osjetljivo pitanje za građane BiH, te da će se na ovaj način stvoriti još veća razlika između plaća poslanika i drugih uposlenika institucija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.