open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Đonlagić o Schmidtovom ljutitom istupu: Goni krivim kolosijekom, poruka njemu - čovječe ne ljuti se
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, sam se doveo u situaciju da svojim izjavama i nastupom zbunjuje građane.
18.08.2022. u 15:35
get url
text

Kazao je ovo Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Između ostalog je poručio Schmidtu: Čovječe ne ljuti se, nakon nesvakidašnje i burne reakcije Schmidta na pitanje novinara je li spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i na molbu da prokomentira kritike na njegov račun zbog izjave u vezu sa nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promijeni.

VEZANI TEKST - Schmidt vrištao: Sit sam ove situacije u BiH, dovde mi je došlo

Schmidt je u vidno ljut jučer između ostalog kazao da političari već 15 godina nisu u stanju dogovoriti se o Izbornom zakonu i da mu je dosta situacije u BiH gdje svako okrivljuje svakoga.

Rekao je da će shvatiti kao ličnu uvredu ako neko tvrdi da ne podržava teritorijalni integritet i da se ne zalaže za narod.

Potom je, kada se pomislilo da je završio s izjavom, uzviknuo "smeće, čisto smeće" i dodao da on brine o ovoj državi, a da političari igraju igre.

- Sam se doveo u situaciju da svojim izjavama i nastupom zbunjuje građane. Schmidt u narativu gotovo da zvuči kao član simpatizer HDZ-a! Politički gledano, naravno da postoji većina i manjina kao i u svakoj drugoj liberalnoj demokratiji. S aspekta Ustava BiH, tu su i građani navedeni u preambuli. Schmidt potpuno goni krivim kolosijekom. On može donositi odluke o izmjenama Izbornog zakona, ali onda snosi i posljedice takvih rješenja – rekao nam je Đonlagić.

Dodao je da, što se tiče ljutnje i galame, "kao što sam direktno kazao i na posljednjem susretu u OHR-u, za blokadu institucija Federacije BiH jedina adresa je Marinko Čavara u funkciji Predsjednika FBiH".

- Poruka Schmidtu: Čovječe ne ljuti se! – kazao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.