open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Đonlagić: HDZ uvjetuje da bez dogovora o elektorskom modelu, nema ni o integritetu izbornog procesa
Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Bosne i Hercegovine govoreći o današnjem formatu i sadržaju razgovora o izmjeni Izbornog zakona koji se vode već dva dana u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, kazao je kako ne vidi napredak.
18.03.2022. u 17:38
get url
text

HDZ, tvrdi on, insistira da, ukoliko nema dogovora o elektorskom modelu, da nema dogovora niti o integritetu izbornog procesa. Dodaje kako je još jedna prepreka dogovorima nedolazak predstavnika SNSD na pregovore, a bili su pozvani. 

- Ponavljam, svaki model nejednake vrijednosti glasa je apsolutno neprihvatljiv. Ovaj dio razgovora koje smo vodili oko integriteta izbornog procesa je uslovljen od HDZ-a da se uvede priča o načinu izbora Centralne izborne komisije. To je jedna prepreka, i on ne može dobiti saglasnost. I druga prepreka je da nemamo političkih predstavnika SNSD-a niti u ovom paketu oko intergiteta izbornog procesa, jer oni drže kontrolni paket u Domu naroda, i ta odluka ne može proći bez njihovih glasova - rekao je, te dodao:

- Na kraju nam je rečeno da HDZ insistira da ukoliko nema dogovora o elektorskom modelu, da nema dogovora niti o integritetu izbornog procesa, dakle uvođenja informacionih tehnolgija u izborni proces i zapravo dekriminalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Tako da u suštini ovaj format razgovora koji je vođen dva dana na ovakav način, neće dati rezultat jer građanske stranke nisu bile na ovom dijelu razgovora oko elektorskih modela - kazao je.

Novinarima se nakon sastanka obratio predstavnik Naše stranke na današnjim pregovorima Damir Arnaut kazavši kako se HDZ nije ni sekundu pomjerio od toga da se Dom naroda FBiH uključi u izbor Centralne izborne komisije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.