- Svi mi znamo u BiH da je proces javnih nabavki na svim nivoima dosta kompromitovan u prethodnom periodu i zato smo sačinili novi prijedlog zakona o javnim nabavkama koji je u potpunosti usklađen s evropskim direktivama i ono što je praksa zemalja članica EU - naveo je Đonlagić.

Po njegovim riječima, važnost ovog zakona je i u tome što on ispunjava jednu od tačaka u Mišljenju Evrpske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja 2019. godine, gdje je vrlo jasno i decidno rečeno da BiH ima obavezu da institucionalno jača kapacitete i da unaprijedi proces javnih nabavki.

- Dvije suštinske, strateške izmjene koje se tiču ovog teksta, gdje smo našli da je problem u postojećem Zakonu o javnim nabavkama, se tiču dva cilja. To je jačanje, odnosno uvođenje potpune transparentnosti u proces javnih nabavki, gdje se Agenciji za javne nabavke nalaže da javno obznani sve procese javnih nabavki i sve korake u procesu javnih nabavki na jedan vrlo transparentan način predstavi na svom informacionom portalu - kazao je Đonlagić.

Drugi strateški cilj je, dodao je, prevencija i jačanje borbe protiv korupcije.

Pojasnio je da to znači da se ovim prijedlogom zakona jača odgovornost Agencije za javne nabavke i svih službenika koji učestvuju u procesu javnih nabavki, "gdje se iz prekršajnog djela uvodi krivično djelo za eventualne malverzacije u tom procesu javnih nabavki“.

- Ono što je također važna odlika ovog novog teksta je što se preciznije definira famozni član 10. Zakona o javnim nabavkama, koji se tiče izuzeća. Bili smo svjedoci u prethodnom periodu, pogotovo u ovom periodu borbe protiv virusa korona kada smo imali proglašeno stanje prirodnih katastrofa i nesreće u BiH, gdje su se pojavile određene dileme oko tog člana, odnosno nejasnoće oko izuzeća u procesu javnih nabavki - kazao je Đonlagić.

Dodao je da ovaj novi prijedlog mnogo preciznije i jasnije definira šta su moguća izuzeća i ona su usklađena u potpunosti sa evropskim direktivama. Đonlagić kaže da je potpuno siguran da novi zakon o javnim nabavkama ima podršku Delegacije EU u BiH, "zato što je ovaj tekst zakona u potpunosti usklađen sa evropskim standardima i evropskim direktivama“.

- To je zapravo EU kroz svoje mišljenje iskazala da BiH ima potrebu da donese jedan novi, moderan zakon o javnim nabavkama. Nažalost, u Zastupničkom domu već sam vidio tendenciju zastupnika SNSD-a i HDZ-a da kroz komisijsku fazu pokušavaju obustaviti ovaj zakonodavni postupak, tako što su kroz učešće u Ustavnopravnoj komisiji, u prvoj komisijskoj fazi, glasali protiv ovog zakona. Na taj način pokušavaju, ukoliko Ustavnopravna komisija dva puta da negativno mišljenje, da se obustavi zakonodavni postupak - kazao je Đonlagić, osvrnuvši se na činjenicu da je Ustavnopravna komisija dala negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Kaže da, bez obzira na to, poslanici DF-a neće odustati, te da će ga, ukoliko se to i desi, ponovo predložiti u parlamentarnu proceduru.

- Apeliramo na zastupnike u PSBiH da daju podršku ovom zakonskom rješenju. On ide u redovnu zakonodavnu proceduru. Na taj način smo željeli omogućiti svim klubovima zastupnika i delegata da se može amandmanski djelovati ukoliko cijene da neki dio teksta zakona treba unaprijediti. Ali, nedvosmisleno BiH treba novi zakon o javnim nabavkama - zaključio je Đonlagić.