Nove prepiske

Donji dom američkog Kongresa osudio rasističke komentare Trumpa

Objavljeno: 17.07.2019. u 07:46

U meni nema ni trunke rasizma, a Republikanci ne smiju pokazati slabost i upasti u njihovu stupicu, napisao je američki predsjednik

Donald Trump

Donji dom američkog Kongresa osudio je "rasističke komentare" predsjednika Donalda Trumpa, koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina.

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika, javlja AFP.

Trump je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle". 

U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", da bi u utorak napisao kako te objave "nisu rasističke". 

- U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasovanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati slabost i upasti u njihovu stupicu - napisao je američki predsjednik. 

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, a izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana. 

- To su naše sestre - kazala je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjednica Doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu.

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a. 

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Agencija Reuters ukazuje kako je rezolucija protiv Trumpa zapravo samo simbolička i nema nikakvu pravnu težinu, no bilo kakva podrška republikanaca (a glasala su za osudu i četiri republikanska zastupnika) znači da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega, prenosi. 

Izvor:   Al Jazeera Balkans

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije