open-navfaktor-logo
search
Položeni vijenci
Donja Gradina: Odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u Bosni i Hercegovini.
01.05.2022. u 15:34
get url
text

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za logoraše koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu koncentracionih logora Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da svaki put kada dođe u Donju Gradinu, "grad mrtvih" pokušava da pronađe odgovore o zlu, uzrocima, zašto bi bilo ko nešto ovako strašno uradio i nikada ne uspe da ga nađe.

- Pred nas je historija uvijek postavljala ključno pitanje: "Zašto" - rekao je Vučić na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Vučić je kazao da nije slučajno što se danas o Jasenovcu šuti.

Kako je naveo, kada god su na tom stratištu, jednom ili dva puta godišnje, sjete se najstrašnijih stvari koje su pogodile njihov narod.

Vijence su položili i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, zajedno sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

- S pravom možemo reći da su oni koji su sahranjeni na ovome mjestu u Donjoj Gradini izgubili život, sačuvali dostojanstvo, a dobili vijenac slave. Dostojanstvo kao iskra nade koja cijelom svijetu šalje poruku da se život može oduzeti, ali ne i dostojanstvo samo - poručio je Dodik na zvaničnom Twitter profilu.

I predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija prisustvovao je obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

- O ovozemaljskom paklu oličenom u jasenovačkim logorima smrti najviše smo saznali zahvaljujući hrabrosti onih koji su prije 77 godina krenuli u proboj. Tek svaki deseti, od oko 1.100 učesnika proboja, uspio je da ugleda svjetlost dana sa druge strane logorske žice - kazala je Cvijanović.

Kako je istakla, posljednji logoraši sa sobom su nosili i svjedočanstva o besprizornim užasima kroz koje su prošli oni i njihovi nebrojeni sapatnici.

- Svojim sunarodnicima i budućim generacijama u naslijeđe su ostavili istinu o Jasenovcu - naglasila je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.