open-navfaktor-logo
search
Pomoć ugroženima
Doniranjem kurbana Merhametu građani osigurali meso za 41 narodnu kuhinju
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet uspješno je provelo i ovogodišnje akcije "Bosanski kurban" i "Kurbani u Mekki i Australiji".
23.07.2021. u 09:32
get url
text

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac kazao je da je Merhamet, zahvaljujući građanima naše zemlje u BiH i dijaspori koji su i ove godine ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji, osigurao meso za čitavu godinu za svoju 41 narodnu kuhinju i njihove punktove u kojima Merhamet svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih porodica i njihovih porodica širom BiH.   

Vrbanjac se zahvalio građanima u BiH i dijaspori koji su i u 2021. godini, izvršavajući svoju vjersku dužnost, donirali svoje kurbane Merhametu i tako ponovo ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji.

Osim svojim narodnim kuhinjama, Merhamet meso osigurano akcijom "Kurban" dijeli socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno urgoženim kategorijama te kroz podjelu  interventnih paketa.

- Merhamet je ove godine klao kurbane u pet klaonica u BiH kako bio se približio građanima koji su željeli prisustvovati klanju. Željeli smo omogućiti da se što više građana uvjeri kako Merhamet radi transparentno i uz poštovanje šerijatskih propisa. Tako je ove godine Merhamet organizirao klanje kurbana u tri klaonice u Sarajevu, na različitim lokacijama, te u Srebrenici i Živinicama - kaže Vrbanjac.

Akcija "Bosanski kurban", kao i ranije, provedena u saradnji sa bošnjačkim povratnicima u RS.

Merhamet je i ove godine organizirao klanje kurbana u Mekki i Australiji. Akciju je provodio Merhamet Švedske, a u njoj su učestvovali i HO Merhamet MDD sa svojim organizacionim jedinicama. 

- Već imamo informacije da su kurbani koje su Merhametu donirali građani u BiH i dijaspori u okviru akcije "Kurbani u Mekki i Australiji" stigli do gladnih porodica u Jemenu i Pakistanu, a očekujemo i izvještaje iz drugih kriznih područja gdje će se ugroženom muslimanskom stanovništvu podijeliti kurbani, o čemu ćemo građani blagovremeno izvijestiti putem našeg portala Merhamet.ba i Facebook stranice – kaže Vrbanjac.

Merhamet je meso koje je prikupljeno tokom prošlogodišnje Merhametove akcije "Kurbani u Mekki i Australiji" podijelio ugroženim muslimanskim porodicama u Jemenu, Mijanmaru, Pakistanu, Bangladešu, kao i sirijskim izbjeglicama koje su utočište našli u sjevernom dijelu Saudijske Arabije.

Podijeljeno je ukupno 6.285 kurbana, odnosno oko 120 tona mesa, čime je nahranjeno oko 24.000 siromašnih porodica u pomenutim državama. Dakle, riječ je kurbanima koji su žrtvovani u najsvetijem muslimanskom gradu Mekki te u Australiji, saopćio je Merhamet. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.