open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Donald Tusk izabran za predsjednika EPP-a
Činjenica da je Hrvatska članica Evropske unije povezana je s tom željom za ujedinjenom Europom i želimo poručiti zemljama zapadnog Balkana: Imate mogućnost članstva u Evropskoj uniji! Moraju to čuti iz Zagreba, poručila je Merkel
20.11.2019. u 21:50
get url
text

Na kongresu Evropske pučke stranke (EPP) koji se održao u Areni Zagreb, Donald Tusk izabran je velikom većinom glasova za novog predsjednika Evropskih pučana. Za Donalda Tuska je bilo 491, a protiv 37 glasača na kongresu saveza europskih demokršćanskih stranaka. Prvi čelnik EPP-a koji dolazi iz srednje i istočne Evrope zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je stranku vodio od kraja 2013. i kojeg su okupljeni pučani ispratili pljeskom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom se govoru prisjetila nedavne godišnjice rušenja Berlinskog zida, istaknuvši kako je to bilo vrijeme hrabrih ljudi.

-Činjenica da je Hrvatska članica Evropske unije povezana je s tom željom za ujedinjenom Evropom i želimo poručiti zemljama zapadnog Balkana: Imate mogućnost članstva u Evropskoj uniji! Moraju to čuti iz Zagreba - poručila je Merkel.

Dodala je kako je zadaća EPP-a graditi mostove u Evropi te pozdravila Evropsku komisiju na čelu s Ursulom von der Leyen za koju je ocijenila kako je geopolitička Komisija koja će svijetu predstaviti ujedinjenu Evropu i pokazati europsko jedinstvo prema SAD-u, Kini i Rusiji. Merkel je poručila kako Evropska unija želi preuzeti vlastiti dio odgovornosti unutar NATO-a.

Kao izazove EU-a navela je migracije, sigurnosne izazove, klimatske primjene i digitalizaciju.

Buduća predsjednica EK Ursula von der Leyen najavila je kako očekuje da će sastav nove Komisije s njom na čelu biti potvrđen u roku od tri sedmice. Između ostalog, Von der Leyen je istaknula kako će se vodstvo EU-a boriti s klimatskim promjenama zajedno s preduzećima, a naglasila je i ulogu hrvatske zastupnice Dubravke Šuice koja će biti zadužena za demografiju i demokraciju u EK-u.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu kako će se potpuno izbrisati još uvijek postojeće granice između istočne i zapadne, stare i nove Evrope u svrhu boljeg života evropskih građana.

-Ne smijemo zaboraviti na naše susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost Evropske unije. Ne možemo pristati na staus quo - poručila je Grabar-Kitarović.

Proširenje ili integracija moraju se provesti na temelju zasluga, a Evropa mora održati svoje obećanje, kazala je te dodala kako će neko drugi, treće često nedobronamjerne strane, rekla je, iskoristiti spremnost hrvatskih susjeda, ukoliko to Evropa ne učini.

U svom je obraćanju zastupnicima EPP-a iz 40-ak zemalja Donald Tusk poručio kako su u Evropskoj uniji danas prisutne na jednoj strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj “naša stranka odgovorne popularnosti”.

-Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku pod ruku sa sigurnošću, da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava - rekao je Tusk.

-Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe - dodao je Tusk.

Zahvalio se na velikoj podršci koju je dobio od europske obitelji pučana te izrazio nadu kako neće iznevjeriti njihovo povjerenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.