open-navfaktor-logo
search
Historijski trenutak
Donald Trump prvi američki predsjednik koji je ušao u Sjevernu Koreju
Prelazak preko linije razgraničenja je velika čast, rekao je Trump
30.06.2019. u 09:22
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u Demilitarizovanu zonu između dvije Koreje gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Trump i Kim susreli su se na liniji razgraničenja, a Kim je Trumpa pozvao da prošetaju i prijeđu zajedno granicu. Trump je time postao prvi američki predsjednik ikad koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje, javlja CNN.

-Ovo je historijski momenat - rekao je Kim Jong Un.

-Prelazak preko linije razgraničenja je velika čast - rekao je Trump dodajući da njega i Kima veže veliko prijateljstvo.

-Događaju se divne stvari. Sreli smo i sviđamo se jedan drugom od prvog dana - rekao je Trump novinarima.

Ovo je prva Trumpova posjeta Demilitarizovanoj zoni. Kim je u posljednji trenutak prihvatio poziv američkog predsjednika da se sastane s njim  dok je približavanje dvije zemlje u zastoju zbog spora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa. On je pozvao sjevernokorejskog lidera da posjeti Bijelu kuću, ali za sada nije poznato da li je Kim prihvatio poziv.

Trump je prije sastanka s Kimom s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom posjetio stražarsko mjesto na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane Demilitarizovane zone, koje gleda na Sjevernu Koreju, gdje je razgovarao s američkim i južnokorejskim vojnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.