open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajući podaci
Donacija iz Srbije: Veći broj građana u TK odbija da primi vakcinu AstraZeneca
Sve vakcine koje se koriste za vakcinaciju protiv COVID-19 pokazale su se kao djelotovorne i sigurne, a na području Tuzlanskog kantona (TK) vakcinom AstraZeneca do sada se vakcinisalo 2.045 zdravstvenih radnika, istaknuto je na današnjoj press konferenciji u organizaciji Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.
09.07.2021. u 13:24
get url
text
Press konferencija u Vladi TK

U TK je od vakcinacije odustao značajan broj građana jer su trebali primiti vakcinu AstraZeneca. Radi se o vakcinama koje su donacija Srbije, a Vlada TK odredila je listu prioritetnih grupa, na osnovu koje su sastavljeni spiskovi za vakcinaciju.

- Do sada je u TK stiglo 19.560 doza vakcine AstraZeneca i 43 posto svih zdravstvenih radnika vakcinisalo se upravo ovom vakcinom - rekao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo TK, pokazujući svoj karton vakcinacije na kojem se vidi da je vakcinisana AstraZenecom, istaknula je da je u "Gradačcu od 259 prijavljenih 159 odbilo da se vakciniše, u Banovićima je 120 vakcinisano, a 90 odbilo, a često se dešava da se osobe ne javljaju na telefonski poziv".

- U Srebreniku je od 195 prijavljenih na spisak, njih 95 odbilo doći da se vakciniše jer je u pitanju vakcina AstraZeneca - rekla je Brkić-Džambić.

Iznenađen podacima da veliki broj ljudi odbija da se vakciniše, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković naglasio je važnost vakcinacije u ustanovama odgoja i obrazovanja te je "pozvao i zamolio sve prosvjetne radnike i one koji se nisu još prijavili da se vakcinišu jer je to jako bitno za sve nas".

- Vjerujem u naučnike i empirijske pokazatelje i da je jedna od najvećih pobjeda nauke današnjeg vremena što smo tako brzo kao društvo razvili vakcinu i da to treba iskoristiti. Veoma je bitno da uđemo svi vakcinisani, zaštićeni u narednu školsku godinu kako zbog djece koja se ne mogu vakcinisati tako i cijelog društva - kazao je ovom prilikom ministar Baraković.

Sagledavajući sva pitanja i nedoumice koje građani imaju prema vakcinama epidemiologinja Brkić-Džambić je kazala da su sve vakcine protiv COVID-19, bez obzira na to o kojoj se radi, veoma djelotvorne i najvažnije da štite od teških oblika bolesti i hospitalizacije.

- Ne postoji nijedna hronična bolest koja je kontraindikacija za vakcinaciju. Jedina kontraindikacija je anafilaktička reakcija na prvu dozu i ako ste alergični na neki od pomoćnih sastojaka vakcine - ponovila je dr. Brkić Džambić.

Proces vakcinacije prioritenih grupa je započeo, inicijalno se prijavilo 3.607 osoba, spiskovi su dostavljeni, ali još postoji mogućnost dopunjavanja. Domovi zdravlja s područja TK telefonom će pozvati sve koji su na spiskovima kako bi vakcinacijom zaštitili sebe i svoje najbliže, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

Somenute vakcine bit će upotrijebljene za vakcinaciju uposlenika Ministarstva unutrašnjih polova (MUP) i Uprave policije TK, prosvjetnih radnika, studenata treće, četvrte, pete i šeste godine medicine, veterinara, inspekcijskih službi, medijskih radnika, studenata farmaceutskog i edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pripadnika sudske policije i civilne zaštite, radnika u matičnim uredima, zaposlenih u Poreznoj upravi i pogrebnim društvima te djeci s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.