open-navfaktor-logo
search
Građani pričaju za Faktor
Domovi zdravlja i deseci poziva: "Završava 14 dana moje izolacije, a rezultat testiranja mi još nisu javili"
Građani na granici strpljenja, sa simptomima koronavirusa danima čekaju rezultate testova na koronavirus, zovu Covid-ambulante, porodične ljekare, na pozive im niko ne odgovara, čekaju u redovima da bi se testirali, snimili pluća, dobili terapiju. Pitaju se ko je zakazao. 
12.11.2020. u 07:52
get url
text

Sarajka Ivana Džilić testirana je na koronavirus prije sedam dana, rezultate testiranja još nije dobila, a nakon brojnih poziva i e-mailova, iz doma zdravlja joj je rečeno da joj je uzorak možda izgubljen.

- Suprug je testiran prije mene i on je četvrti dan obaviješten da je pozitivan. Svi smo bili u izolaciji. Dan nakon toga ja sam dobila simptome, bol u kostima, slabost, počela sam da pijem terapiju koju je muž pio. I mene i sina koji je vrtićkog uzrasta poslali su da se testiramo – priča Ivana za Faktor.

Kaže da se testirala 5. novembra te da rezultate još čeka.

Foto: Čitatelj

- Test mog sina je došao u utorak popodne i on je negativan. Svaki dan zovem, nema kome se nisam obratila, slala sam e-mail u KCUS, na Mikrobiologiju, te sam dobila odgovor da su oni završili sve uzorke koje im je Dom zdravlja poslao. Slala sam e-mail direktorici DZ Ilidža i nazvali su me, te rekli da imaju zabilježeno da sam testirana, a da je sve ostalo do Kliničkog centra. Tako me vozaju ovih dana, ja rezultata nemam. Javili su mi sa Ilidže da će me obavijestiti šta je bilo sa mojim uzorkom. Oni me šalju da ponovo radim test, ali to mi više nije bitno, ja se već bolje osjećam. Još mi se nije vratilo čulo okusa i mirisa. Ne želim ponovo da čekam i ne želim opet da idem u onu gužvu. Ja sam pila sve što je doktorica propisala mom mužu i praktično sama sam sebe liječila. Ja sam u izolaciji i čekam još test. Doktorica će mi dati potvrdu o izolaciji na osnovu muža i njegove izolacije – kazala je Džilić.

Nabela Bulić testirala se na koronavirus prije sedam dana i još čeka rezultate testa. Nakon brojnih poziva Covid-ambulanti, neodgovorenih poziva ili kada joj se napokon neko javi, ali sa odgovorom da nema rezultata testa još, odlučila je da se testira u privatnoj laboratoriji, te joj je test pokazao da je pozitivna na koronavirus.

Ova majka troje djece čekala je 45 minuta da joj uzmu bris.

- Ne shvatam zašto se tako dugo čeka i zašto sve tako sporo ide jer tri minute trebaju da se uzme bris i to je to. Neki čekaju i duže. Cijela porodica je bila u izolaciji iako nismo dobili rezultate niti rješenje o izolaciji. Nakon što nisam dobila rezultate, otišla sam privatno da se testiram. Dobila pozitivan rezultat i sama sebe liječila. Rekli su mi da je dobro jer nemam temperaturu – priča Bulić kojoj se još nisu vratila čula okusa i mirisa.

Kaže da je odmah po pojavi prvih simptoma otišla u izolaciju, te da se njenih 14 dana izolacije završava, a da rezultata još nema.

Pacijenti bezuspješno zvali ambulantu Foto: Čitatelj

- Zvala sam Dom zdravlja samo jedan dan oko 80 puta i niko mi se nije javio. Istina, kada se jave, budu ljubazni, naročito odjel pedijatrije- ističe sagovornica.

Još jedna Sarajka kojoj je test pokazao da je pozitivna na koronavirus ispričala nam je svoju priču.

- Muž i ja smo se testirali u privatnoj laboratoriji, ali kada smo se čuli sa našim porodičnim ljekarom, rečeno nam je da ne priznaju te testove kako bi nam dali doznake za bolovanje, već da se moramo testirati u Domu zdravlja, a da terapiju možemo dobiti. Otišli smo u Covid-ambulantu, čekali dugo da dođemo na red. Prije nas na redu su bili neki mladić od 22-23 godine koji je povraćao krv, djevojka mlada baš, kaže, guši se i ne može da diše, doktoricu moli da joj pomogne. Ispred ambulante gdje sam ja bila haos, mladi i stari. Neki ne znaju jesu li pozitivni, čekaju rezultate, neki u izolaciji, ali ne osjećaju se dobro. Neki izašli iz izolacije i imaju temperaturu, neki upalu pluća. A vani gdje čekamo hladno, puše. Užas, jadni ljudi – kaže sagovornica.

Ističe kako sistem nije dobro osmišljen i kao takav ne funkcioniše.

- Kada sam se čula sa svojim porodičnim ljekarom, zaista mi je izašao ususret, jako ljubazan, pristupačan. I kada vam se napokon jave, nakon silnih poziva, na telefon, tehničari, medicinske sestre, budu ljubazni zaista, ali dok vi dočekate da vam se neko nakon sati i sati javi, vama ta ljubaznost ne znači puno – kaže ona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.