open-navfaktor-logo
search
Amerikanka razočarala
Dominacija Norveške, ko su najveći tragičari ZOI u Pekingu?
Zimske olimpijske igre održane su od 4. do 20. februara u Pekingu, a apsolutnu domanaciju demostrirala je Norveška.
21.02.2022. u 20:27
get url
text

Medalje je osvajalo 29 zemalja, a ova skandinvska zemlja suvereno je završila na vrhu sa 37 postolja. Norvežani su osvojili 16 zlatnih, osam srebrenih i 13 bronzanih odličja. Usporedbe radi, drugoplasirana Njemačka imala je deset medalja manje.

VEZANI TEKST - Kraj Zimskih olimpijskih igrara u Pekingu, iz BiH najbolji Muzaferija i Lokmić

Među najveća razočaranje može se uvrstiti olimpijski tim Sjedinjenih Američkih Država, sa 25 medalja (osam zlatnih, 10 srebrenih i sedam bronzanih). Jedan od glavnih razloga za lošije izdanje sportista iz Amerike jeste katastrofalno izdanje Mikaele Shiffrin.

Sjajnoj skijašici predviđali su žetvu medalja, a ona se iz Pekinga vratila samo sa jednom "drvenom medaljom" (četvrto mjesto). Shiffrin je bila među favoritima u slalomu, velesalomu, alpskoj kombinaciji i paralel slalomu.

No, u prve tri discipline ostala je bez plasmana, dok je u paralel slalomu njena reprezentacija osvojila četvrtu poziciju. Amerika je u polufinalu zaustavljena od Njemačke, dok su u borbi za bronzanu medalju izgubili od Norveške.

Shiffrin je izgubila tri od četiri utrke paralel slaloma. Treba naglasiti da je u superveleslalom zauzela devetoj, a u spustu 18. mjesto.

Među onima od kojih se očekivalo više je i Kamila Valieva. Ruska takmičarka u umjetnom klizanju koja ima samo 15 godina više je od uspjeha na takmičenju do izražaja došla skandalom sa dopingom.

Valieva je ušla u historiju kao prva takmičarka koja je na olimpijskim igrama izvela izazovni pokret "četveroskoka" u umjetničkom klizanju igrala je vodeću ulogu da Ruski olimpijski odbor osvoji zlatnu medalju u ekipnom slobodnom programu plesa na ledu. Međutim, istraga o dopingu koja je bila u toku protiv Valieve tokom igara zasjenila je njen uspjeh.

Dok se od nje očekuje da bude među najuspješnijim sportistkinjama u historiji klizanja, otkriveno je da je Valievin doping test bio pozitivan tokom ruskog prvenstva u umjetničkom klizanju održanom u Sankt Petersburgu, u decembru 2021.

Činjenica da je doping nalaz bio je predolimpijski, Valievino učešće u Igrama podijelilo je sportske autoritete s obzirom da je prošla test u Pekingu 2022.

Smatrajući da ne bi trebala učestvovati na Olimpijskim igrama, IOC je apelirao na Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) da to spriječi. CAS, koji je sazvao hitan sastanak tokom Olimpijskih igara, objavio je svoju odluku po tom pitanju, odbacio je prigovor IOC-a jer su sportisti mlađi od 16 godina oslobođeni odgovornosti za korištenje zabranjenih supstanci, a Valieva je prošla zadnji doping test.

VEZANI TEKST - Junakinja Igara: Kineska ljepotica Eileen Gu osvojila novo zlato

Valieva, koja nije uspjela nastupiti u pojedinačnom ženskom finalu, gdje je u sjeni doping kontroverze viđena kao favorit, nije uspjela osvojiti medalju u pojedinačnoj konkurenciji zauzevši četvrto mjesto.

Jedan od tragičara ZOI u Pekingu je Peter Prevc. Slovenac koji se takmiči u skijaškim skokovima osvojio je zlato u timskom miksu i srebro u muškoj ekipnoj konkurenciji. Međutim, veliko razočarenje doživio je već drugog dana Igara.

U poejdinačnoj konkurenciji na maloj skakaonici nakon prve serije bio je drugi i činilo se da će do pobjedničkog postolja. Međutim, zakazao je u drugoj seriji i ostao je bez postolja. No, to ga nije poremetilo u nastavku takmičenja, gdje je u ekipoj konkurenciji stigao do dvije medalje.

Peter je najstariji član porodice Prevc, a skijaškim skokovima se bave i njegova dvojice braće - Cene i Domen, te dvije sestre (Nika i Emi). Ovo mu nisu prve olimpijske medalje, jer je na postolju bio i 2014. godine na ZOI u Sočiju (srebro na velikoj i bronza na maloj skakonici).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.