- To će biti bojkot, odnosno reakcija na sve akcije Centralne izborne komisije BiH i sudske odluke. Jednostavno nemamo povjerenja u te institucije, i to će biti naš odgovor na njihovo ponašanje. Mislim da ovo što se događa, a pogotovo u CIK-u, potvrđuje da ne odgovaraju svom zadatku i da to tijelo treba hitno raspustiti ili smijeniti - istaknuo je Domić.

Najavio je, također, da HDZBiH nastavlja pravnu borbu i da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu te stranke na odluku o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik. Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo smatra da HDZ-a BiH ima pravo na ovakav stav, naglasivši da SDA ide u izborni proces.

- To je njihovo pravo. Imaju pravo tražiti pravdu i sretno im bilo. Nama je sada raditi po aktuelnim odlukama nadležnih institucija. Ništa ne bi trebalo ugroziti ovaj proces jer su odluke donesene i mi ćemo po njima postupiti - kazao je Lendo.

Dodao je kako će u idućem periodu SDA objaviti i ime kandidata za općinskog načelnika. Odluka CIK-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. aprila, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedi kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković. Izborni zakon BiH neprecizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama. Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.