navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajevo film festival

Domaći dizajneri o crvenom tepihu: Glumica Tatjana Šojić oduševila; defilovanje političara i starleta su bili višak...

Glamura i dobre energije ove godine zaista ne manjka na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF).

Objavljeno: 16.08.2022. u 15:20
get url
text

Pored filma, bitan segment manifestacije, koja svake godine iznova glavni grad Bosne i Hercegovine stavlja u centar filmske industrije, je i - moda, a njeni pravi ljubitelji zaista se imaju čemu radovati.

"Fula" ima i u Hollywoodu

Iako će mnogi kazati kako je Sarajevo Film Festival jedinstven u svijetu po mnogo čemu, pa tako i po modnim izdanjima onih koji su njegovi gosti, nije malo onih koji kažu kako crveni tepih SFF-a iz godine u godinu polako počinje ličiti na ona sa čuvenijih filmskih smotri u Veneciji, Cannesu ili pak sa dodjele Oscara u Los Angelesu.

Jasna Hadžimehmedović-Bekrić

- S obzirom da smo mala sredina i da trenutno imamo samo SFF kao priliku da se prošeta crvenim tepihom onako baš potpuno u glamuru, mislim da je to apsolutno tačno i da se naše dame i gospoda zaista trude da se što bolje obuku i da budu reprezentativni. Mislim da je to za svaku pohvalu i da crveni tepih SFF-a to i zaslužuje. Rekla bih da naš Festival živi cijeli grad, jer je sve veselo, razigrano - ističe Jasna Hadžimehmedović-Bekrić, poznata bosanskohercegovačka dizajnerica i kostimografkinja.

Kaže kako pozdravlja svaku kombinaciju u oblačenju, predivne elegantne dame, eksperimente, pa čak i fule.

{$galerijaFotografija}

- Po meni je SFF jedna zabava i treba to tako i shvatiti. SFF krasi opuštena, ležerna atmosfera od samog početka, a takav je, rekla bih, i njegov osnivač i dugogodišnji bivši direktor Mirsad Purivatra, pa i crveni tepih treba tako prihvatiti.

Ako ćemo gledati "fule" ima ih i u Hollywoodu i mislim da se ne bismo previše trebali time ni opterećivati. Naravno, moja preporuka bi bila, ako želite na crveni tepih, onda treba ispoštovati pravila oblačenja.

Ne mora to biti neka preskupa toaleta, može i jednostavna eleganta kombinacija, a ne mora biti ni vulgarno da bi bilo upadljivo. Dame uvijek ne moraju biti u toaleti, može to biti i lijepo odijelo ili koktel-haljina. Toalete jesu divne, ali dame koje ne šetaju tako često crvenim tepihom, ne znam šta bi uradile sa takvim kreacijama nakon što sve prođe. Po meni, prije svega treba biti praktičan, jer se i sa nekim jednostvanijim stvarima može postići elegancija zaslužna crvenog tepiha – objasnila je Hadžimehmedović-Bekrić.

Jasna Đuričić i Tatjana Šojić                  FOTO: ARMIN DURGUT/PIXSELL

Ovogodišnji 28. po redu Sarajevo Film Fetsival završava se u petak - 19. augusta. Na pitanje koju bi damu, koja je prošla crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, do sada izdvojila kao favorita, Hadžimehmedović-Bekrić odgovara "kako je to sasvim sigurno naša glumica Tatjana Šojić".

- Oduševljena sam Tatjanom Šojić koja je nosila predivnu haljinu kolegica iz Kaftan Studija. To je, po mom mišljenu, jedna od istaknutih kreacija ovogodišnjeg crvenog tepiha, usudila bih se reći i do sada najljepša, pogotovo zato što jako volim i cijenim Tanju i mislim da je zaista zablistala potpuno - istakla je Hadžimehmedović-Bekrić.

No dizajner Adnan Hajrulahović Haad, kako nam je kazao, "ostao je nemalo razoračan ovogodišnjim prvim crvenim tepihom SFF-a".

Adnan Hajrulahović Haad

- Sva ona plejada političara koja se pojavila na crvenom tepihu prve noći Festivala pokazala je da se organizatori nažalost nisu izborili da ostave prostora glumcima i režiserima i ostalim filmskim radicima da se tu pojave. Ako me pitate za moj profesionalni komentar, ne želim političare komentarisati, jer ne želim biti njihov glas marketinga u predizbornim kampanjama. Moje mišljenje je da je trivijalno komentarisati te ljude još više ako znamo da se oblače parama koje pripadaju narodima BiH. Mediji su prenijeli uglavnom političare, filmski radnici su ostali u drugom planu, a ja nakon prvog dana, izgubio volju da uopće pratim crveni tepih - istako je Haad.

Kreacije naše kreatorice Emine Husedžinović-Ibrahimović ove godine na crvenom tepihu ponijele su voditeljice, glumice, političarke. Iako je, kako kaže, "teško biti objektivan u analizi, pogotovo kada se i vaše kreacije nađu na crvenom tepihu" Emina je ipak dala svoj, također nešto oštriji, osvrt.

{$galerijaFotografija}

Povesti računa o dress codu

Prema njenim riječima, "u svakom slučaju trebalo bi povesti računa o dress codu na manifestacijama kakav je i SFF".

- SFF ima decenijsku tradiciju, pa bi se napokon trebalo znati ko može proći crvenim tepihom. To su, prije svega, reditelji i glumci, općenito filmski radnici. No, to se nažalost ne može reći za crveni tepih SFF-a kojim najviše prolaze osobe iz drugih sfera, uglavnom neprimjereno obučene, u jeansu, suviše ležerno i u casual ili prenaglašeno obučene, čime skreću pažnju na sebe, iako se uglavnom radi o manekenkama, starletama koje nisu glumile ni u jednom filmu - kaže Husedžinović-Ibrahimović.

Emina Husedžinović-Ibrahimović

Na kraju je dodala "kako su za ovakve prilike za dame duge toalete, a za muškarce tamna odijela".

- Naravno, pozdravljam i sve inovacije i modernija izdanja. Primijetila sam da dame često nose i sexy haljine koje ističu obline. No, mišljenja sam da ni u čemu ne treba pretjerivati - naglasila je Husedžinović - Ibrahimović.

SFF-modna izdanja-13.08.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow