open-navfaktor-logo
search
Veliki uspjeh
Domaća pamet: Metalno iz Zenice napravili peć za firmu Boeing
Preduzeće Metalno iz Zenice prije samo nekoliko mjeseci bilo je u stečaju, a od sada proizvodi mašinu koja će koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona Boeing.
14.07.2020. u 11:11
get url
text
Metalno Zenica

Projekat izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi tri miliona maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu, izvijestio je BHRT.

- Oni su ovu peć proizveli za firmu Boeing, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za avione - kaže Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.

Muharem Kolić, inženjerska podrška, kazao je da je riječ o velikom i teškom projektu, ali uz pomoć radnika i timske snage došlo se do najboljeg rezultata.

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u preduzeću Metalno, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo sa radom. Radnici su više nego zadovoljni.

- Ja sam bio radnik Metalnog 15 godina. Zadovoljan sam, jedan veliki projekat smo eto uspjeli završiti, očekujemo i drugi isto sada - kaže Husein Pašalić, radnik Almy Metalno, Zenica.

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko preduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika Metalno uskoro će se otvoriti i nova radna mjesta.

- Danas u ovoj hali radi 50-ak ljudi, a nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200, i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH - kaže Ismet Begić, direktor Almy Metalno, Zenica

U Metalnom je u toku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo preduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike, navodi BHRT.

Općinski sud u Zenici 2016. godine pokrenuo je stečajni postupak u preduzeću za proizvodnju, montažu i promet čeličnih konstrukcija i opreme Metalno Zenica. Zbog lošeg stanja u preduzeću radnici su štrajkovali i tražili isplatu zaostalih plaća. Radnici su optuživali Upravu za sklapanje štetnih ugovora, dizanja enormnih kredita bez validnog obrazloženja i promašene investicije. Preduzeće Metalno iz Zenice posluje od 1947. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.