open-navfaktor-logo
search
Završen glavni projekat
Dom zdravlja Bihać još nema adekvatnu zgradu, kada će početi gradnja?
Na ljeto bi mogla krenuti izgradnja novog objekta Doma zdravlja Bihać jer je postojeći u razornom zemljotresu, koji je prije tri godine pogodio susjednu Republiku Hrvatsku, pretrpio ogromna oštećenja.
10.05.2023. u 19:05
get url
text
Dom zdravlja Bihać

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Bihać Ademira Jusufagića, u toku je revizija glavnog građevinskog projekta i kad bude završena, uslijedit će raspisivanje poziva za izvođača radova.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Bihać radi na svega 40 posto prostora, imaju i nedostatak porodičnih ljekara

Kako bi DZ Bihać nastavio pružati usluge za oko 60.000 građana nakon šteta pretrpljenih u zemljotresu, uposlenici su osposobili dio objekta, renoviran je blok D u postojećoj zgradi, gdje su se uselile službe koje su morale biti iseljene nakon oštećenja koje je uzrokovao zemljotres.

Pun kombi elaborata 

- Vjerujem kako bi na ljeto mogla početi izgradnja novog objekta, riječ o 6.500 metara kvadratnih prostora. U toku je revizija glavnog građevinskog projekta i projekat će biti pravnosnažan kada se na njega udari pečat. Potom se ide sa predajom za građevinsku dozvolu. Potom ide raspisivanje poziva za odabir izvođača radova i to je ogroman posao - priča nam Jusufagić.

Dodaje kako je papirologija potrebna kod gradnje objekta zdravstvene ustanove obimna.

- Imali smo pun kombi elaborata, pun je knjiga je došao, čitava jedna soba je tih elaborata, protivpožarne zaštite, sve to u pet primjeraka dolazi, bukvalno pun kombi. Ja sam kuću radio pa znam koliko treba te papirologije, ali ovdje... Ipak riječ je o namjenskom objektu, zdravstvenom, a ne tamo nekom pregrađenom - govori nam Jusufagić.

Sakupili do sada 7,3 miliona KM 

Kaže kako još nemaju zaokruženu finansijsku konstrukciju.

- Za sada imamo na računu 7,3 miliona KM, ali vjerujemo da ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju. Dok se novi objekat ne izgradi, radit ćemo u postojećem, tačnije dijelu koji smo osposobili za rad sa pacijentima - kazao nam je Jusufagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.