open-navfaktor-logo
search
Smanjiti cijenu
Dom penzionera u Nedžarićima preskup, Zavod PIO će korigirati početnu cijenu prodaje
Za aukcijsku prodaju Doma penzionera sa početnom cijenom od 13,3 miliona KM nije bilo zainteresiranih
02.06.2019. u 08:48
get url
text
Dom penzionera u Nedžarićima

Devastirani Dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići nije prodat, iako je od 4. marta ove godine raspisan javni poziv za aukcijsku prodaju ovog objekta, a početna cijena je bila 13.366.389,70 KM. Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO je za Faktor kazao kako je sugerirano da korigiraju početnu cijenu, kako bi se išlo s drugim krugom aukcijske prodaje preko Agencije za privatizaciju FBiH.

- Za aukcijsku prodaju Doma penzionera sa početnom cijenom od 13,3 miliona KM nije bilo zainteresiranih. Niko se nije prijavio. Očito je cijena previsoka. Sada idemo s procedurom da obnovimo aukciju sa početnom nižom cijenom. U toku je nova procjena i početna cijena će biti nešto niža. Uskoro ćemo završiti tu proceduru - rekao nam je Krnjić.

Dodaje da će njihov prijedlog s korigovanom cijenom ići na odobrenje Vladi FBiH.

Podsjećamo, ranijih godina je bilo zainteresiranih za kupovinu devastiranog Doma penzionera, zbog atraktivne lokacije, međutim, Zavod PIO to nije mogao učiniti jer tada nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa Općinom Ilidža. Pojedine parcele nisu bile uknjižene na Federalni zavod PIO iako su ih oni kupili, nego na Općinu Ilidža, pa je Ilidža tražila naknadu za to zemljište. Takav propust je napravljen prije rata. Za sporno zemljište općina će dobiti tri miliona KM nakon prodaje objekta. Preostali novac će ići u Fond PIO za isplatu penzija, tekuće troškove Zavoda.

Inače, Zavod PIO ima još objekata koji bi trebalo da idu na prodaju poput Doma penzionera u Bihaću. Podsjećamo, u Mostaru je hotel "Ero" prodat Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona za 10,5 miliona KM. U Zavodu PIO su nam kazali da ima i objekata koji su pod sudskim procesima dokazivanja da imovina njihova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.