open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Dom naroda usvojio rebalans budžeta Federacije
Rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH je u iznosu od 2.701.845.731 KM,
18.07.2019. u 17:39
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Dom naroda usvojio je rebalans budžeta Federacije za 2019. godinu. Glavni razlog za donošenje rebalansa budžeta je primjena zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za šta je potrebno u 2019. godini osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona KM, a koja ovogodišnjim budžetom FBiH nisu bila planirana.

Osim toga, rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se finansirati projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugo.

Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, koja se odnose na dividendu JP "Elektroprivreda BiH" i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

Predviđena su i dodatna sredstva od dva miliiona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu.

Planirano je dodatnih osam miliona KM na ime transfera nižim nivoima vlasti - kantoni i općine, te ovaj transfer sada ukupno iznosi 18 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.