open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Dom naroda odobrio plan Zavoda, ali ne i veću dotaciju iz budžeta FBiH
Problem nedostatnog finansiranja Zavoda je dugoročniji
16.05.2019. u 15:28
get url
text

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova je dao saglasnost na ovogodišnji finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kao i na rebalans prošlogodišnjeg plana, ali nije odobrio prijedlog da Federalna vlada, prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH, planira više novca tom zavodu nego dosad.

Veće izdvajanje je predložila delegatkinja Segmedina Srna Bajramović nakon što je direktorica Zavoda Jasminka Kurilić, prezentirajući delegatima izvještaj, kazala da ta ustanova, od septembra ove godine neće biti u stanju nabavljati sav potrebni repromaterijal niti isplaćivati plaće svim uposlenicima.

Problem nedostatnog finansiranja Zavoda je dugoročniji, kako je ustvrdila, te je dosad rješavan akumuliranim novcem iz ranijih godina.

U 2018. godini Zavod je ostvario prihod od 5.500.000 KM i na osnovu toliko očekivanih prihoda i u 2019. godini, izrađen je finansijski plan, kazala je direktorica Kurilić.

Ministrica finansija Jelka Milićević je izjavila da su dotacije iz federalng budžeta isplaćivane redovno ovom zavodu kao i svim drugim korisnicima i dodala da ta ustanova nije federalni budžetski korisnik već kantonalni. Ministrica je pritom podsjetila da je zdravstvo u Federaciji BiH u podijeljenoj nadležnosti kantonalnih nivoa i federalnog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.