open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Dom naroda: Odobreno zaduženje za hidroelektranu Čapljina i bolnicu u Zenici
Pozivam bolnicu u Zenici i Grad Zenica da potpišu sporazum kako bi se prevazišao problem prava vlasništva i nekretnina u Kantonalnoj bolnici Zenica, rekao je Jasmin Duvnjak
19.12.2019. u 11:38
get url
text

Danas je u Sarajevu prije redovne sjednice, na kojoj će se naći Prijedlog budžeta za 2020. godinu, održana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj su bile dvije tačke. Prva se odnosi na odobravanje zaduženja od 15 miliona eura za rehabilitaciju hidroelektrane Čapljina koja je izgrađena 1979. godine. Druga je vezana za prihvatanje zaduženja od deset miliona eura za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica. Oba zaduženja je odobrio Dom naroda FBiH.

Delegat Igor Stojanović (SDP) je zatražio da se objasni koliki je značaj ovog projekta i u šta se ulaže 30 miliona KM.

- Zašto se ulaže u Hidroelektranu koja je u ingerencijama Elektroprivrede HZHB. Nemamo adekvatno obrazloženje. Volio bih da prije nego se podigne ruka za odluku od 30 miliona KM, da znam šta to znači za hidroelektarnu Čapljina, da li znači povećanje proizvodnje struje – rekao je Stojanović.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je podsjetila da je hidroelektrana sagrađena 1979. godine i da je u tadašnjoj državi bila jedna od važnijih investicija. Da je ona svojevrstan čuvar energetskog sistema na području cijele BiH.

Glasanjem delegata je prihvaćeno zaduženje za rehabilitaciju Hidroelektrane Čapljina.

Također, glasanjem je odobreno i zaduženje za poboljšanje energetske efikasnosti u Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica, ali prije samog glasanja delegat Jasmin Duvnjak je ukazao na problem imovinsko-pravnih odnosa bolnice.

- Političke opstrukcije koje se javljaju u Zenici ugrožavaju ovu investiciju od 20-ak miliona KM. Pozivam bolnicu u Zenici i Grad Zenica da potpišu sporazum kako bi se prevazišao problem prava vlasništva i nekretnina u Kantonalnoj bolnici Zenica – rekao je Duvnjak.

Tokom sjednice delegat Goran Broćeta (SNSD) je ukazao kako je bilo neprimjereno za danas zakazivati dvije sjednice, jer danas Krsna slava Svetoga Nikole, praznik pravoslavaca. Kazao je da se ubuduće vodi računa i o ovakvim detaljima kada se zakazuju sjednice jer u Domu naroda FBiH sjedi i 17 delegata iz reda srpskog naroda.  

Po okončanju ove sjednice započela je redovna sjednica Doma naroda FBiH na kojoj će se delegati izjašnjavati i o budžetu FBiH za narednu godinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.