open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda odlučio: Institucijama EU-a uputiti zahtjev za ubrzanu proceduru dobijanja kandidatskog statusa
Dom narod Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donio je odluku o zahtjevu za dodjeljivanje kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri za Bosnu i Hercegovinu.
24.03.2022. u 12:19
get url
text

- Zadužujemo predsjedavajuće domova da u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upute inicijativu temeljem ovdje iskazane posvećenosti reafirmaciji evropskog puta BiH u formi odgovarajućeg pismenog zahtjeva Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a – navedeno je u zaključku.

Zaključak je predložio zajednički kolegij oba doma bh. Parlamenta. Podržalo ga je 13 delegata, a toliko ih je u momentu glasanja bilo u sali.

Pojedini opozicioni delegati Doma naroda ovaj su prijedlog odluke nazvali licemjernim, ali su je podržali.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, kazao je da sličnu odluku treba usvojiti i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Naveo je da vidi koliko nam šteti što nismo dio integracijskog procesa. Također je kazao da smo više šansi propustili unutar nas, ali i kroz institucije EU-a, članice EU-a, koje su nas stavljale više puta po strani.

Čović je rekao da se unazad mjesec čula želja za ubrzane procedure, ali da je jasno stavljeno do znanja da BiH mora ispunti preduvjete da bi mogla dobiti kandidatski status.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.