open-navfaktor-logo
search
Pravo da znamo
Dom naroda FBiH usamljen u praksi: Zašto se bježi od javne objave svih primanja zastupnika
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jedina je institucija vlasti koja građanima javno, na svojoj web stranici, daje vrlo detaljne informacije o primanjima delegata.
02.05.2021. u 14:32
get url
text
Sjednica Skupštine HNK/Ilustracija

Podaci se objavljuju od 2018. godine, svaka tri mjeseca, do čega nije bilo lako doći zbog ranijeg snažnog protivljenja delegata da iznos njihovih primanja bude javan iako ih dobijaju iz budžeta.

Detaljna tabela primanja delegata FBiH

Ali njihovu praksu malo ko planira da prati, uključujući i drugi dom Parlamenta FBiH, Zastupnički.

Kako nam je kazala Mira Grgić, član Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i višegodišnji parlamentarac, nikada na komisiji nije bilo govora o tome, niti je bilo inicijativa da se krene stopama Doma naroda kada je u pitanu javno objavljivanje svih primanja zastupnika.

Grgić je priznala i da prvi put čuje da to radi Dom naroda.

U Kantonu Sarajevo dostupni su, kroz Registar, podaci o plaći zastupnika, zajedno sa plaćama ostalih zaposlenih u javnom sektoru KS, ali riječ je samo o podatku koji se odnosi na osnovu plaću. Nije detaljno kao u slučaju Doma naroda.

Način objave primanja u javnom sektoru KS

Danijela Kristić, predsjednica Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS, kazala je da je tačka dnevnog reda koja tretira pitanje javne objave primanja zastupnika delegirana za narednu sjednicu komisije.

Uz podsjećanje da su u sklopu Registra zaposlenih u javnom sektoru KS objavljena primanja i zastupnika, Kristić je dodala da će razmatrati neki model da bi bilo dostupnije građanima.

Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, podsjetio je da su primanja političara bila dostavljana Centrima civilnih inicijativa dok je "ministar finansija bio iz SDP-a".

No dostaviti podatke nevladinoj organizaciji CCI nije isto što i učiniti ih javno dostupnim svim građanima.

Žuljević je kazao da su sve inicijative na tu temu odbijane pod obrazloženjem da se radi o zaštiti ličnih podataka. Postavlja se pitanje kako ih onda objavljuje Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Građani imaju pravo znati koliko plaćaju političare jer se plaćaju njihovom novcem. Mislim da nama treba zakonsko rješenje koje će naložiti transparentnu objavu primanja u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti na svim nivoima, zajedno sa menadžmentima javnih preduzeća – stava je Žuljević.

Pokušali smo, bezuspješno, kontaktirati i neke članove Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.