open-navfaktor-logo
search
Tromjesečni rad
Dom naroda FBiH tražio, po nalogu Vlade FBiH urađena revizija privatizacije FDM, ovo su rezultati
Revizija privatizacije Fabrike duhana Mostar urađena je po zahtjevu Komisije za utvrđivanje činjenica o okolnostima privatizacije i propadanja Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i Fabrike duhana Mostar (FDM) Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
16.10.2022. u 21:54
get url
text
Fabrika duhana Mostar

Revizijom je utvrđeno je da FDM prestala sa radom u 2007. godini i da nikada u ovoj kompaniji nije pokrenut stečajni postupak.

Revizija je rađena od 31.marta do 30. juna ove godine, a na osnovu koje je sačinjen izvještaj koji je predočen Vladi FBiH. Nacrt nije sačinjavan i dostavljen upravi jer FDM nema upravu.

Revizijom su obuhvaćeni dokumenti, odluke, poslovne knjige, ugovori i akti na osnovu kojih je obavljena pretvorba i privatizacija, radi provjere da li je pretvorba i privatizacija provedena u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji banaka i drugim posebnim propisima.

Na osnovu prikupljene i analizirane dokumentacije, utvrđeno je da, iako je privatizacija dijela državnog kapitala od 12,6186 posto provedena u skladu sa zakonom i drugim propisima, nije polučila potrebne rezultate privrednog rasta i zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da proces privatizacije nije okončan u cijelosti.

Preostali dio (neprivatiziranog) državnog kapitala čini 67 posto osnovnog kapitala.

- Od 2000. godine do 2007. godine FDM je pet puta registrovao smanjenje osnovnog kapitala društva, koji je 30.6.2000. godine iznosio 22.137.500,00 KM. Nakon posljednjeg odobrenog smanjenja u 2007. godini osnovni kapital društva iznosio je 10.375.846,25 KM, podijeljen u 221.375 običnih dionica, nominalne vrijednosti 46,87 KM.

Fabrika duhana Mostar ne proizvodi od 2007. godine. Prema zvaničnim podacima sudskog registra Općinskog suda u Mostaru, u Fabrici duhana Mostar nije pokrenut stečajni postupak - stoji u Izvještaju Agencije za privatizaciju FBiH.

VEZANI TEKST - Prodata Fabrika duhana Mostar, kupac firma iz Širokog Brijega

Naime, u periodu od 2005. godine do 2012. godine Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine je objavila šest javnih poziva za prodaju državnog kapitala preduzeća Fabrika duhana Mostar, metodom neposrednog sporazuma, od kojih je pet prodaja proglašeno neuspješnim.

Kompanija Mikra-Matić iz Širokog Brijega ove godine je kupila Fabriku duhana Mostar za nešto više od pet miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.