open-navfaktor-logo
search
Parlament
Dom naroda FBiH danas o izbornim jedinicama i smjeni Puzigaće
Klub Bošnjaka zatražit će da se o ovom zakonu glasa po proceduri predviđenoj za pitanja od vitalnog nacionalnog interesa
27.09.2018. u 09:42
get url
text

Za danas u 11 sati zakazana je vanredna sjednica sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba bošnjačkog naroda, s jednom tačkom dnevnog reda, i to Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Predlagači ovog zakona su klubovi zastupnika SDA, SBB.a, DF-a i SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Kako saznajemo, Klub Bošnjaka zatražit će da se o ovom zakonu glasa po proceduri predviđenoj za pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. To znači da će zakon biti usvojen ako ga podrži većina delegata iz svakog od klubova naroda. Ukoliko ne dobijer tu podršku, što je vjerovatno u ovom slučaju, jer dečegati Kluba Hrvata su protiv ovakvog zakonskog rješenja, onda će zakon biti upućen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti.

Nakon vanredne planiran je nastavak ranije započete redovne sjednice na čijem je dnevnom redu pored ostalog bio i zahtjev delegata srpskog naroda za smjenu dopredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.