open-navfaktor-logo
search
Mogući scenariji
Dom naroda BiH (ne)razmatra budžet: Čović spreman blokirati održavanje izbora?
Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi se, između ostalog, na obimnom dnevnom redu naći i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.
20.07.2020. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - Čović pozitivan na COVID-19, budžet dolazi na Dom naroda, idu li HDZ-ovi delegati u izolaciju?

Uz Prijedlog, koji je prošle sedmice usvojio Zastupnički dom BiH, bit će razmatran i amandman zastupnika A-SDA Jasmina Ermića, kojim se predviđa iz Budžeta izdvajanje 450.000 KM za pomoć u rješavanju problema sa migrantima.

Od odluke Doma naroda BiH zavisi i da li će biti uopće održani ovogodišnji lokalni izbori, odnosno da li će možda biti pomjereni za decembar.

Ono što se zvanično zna jeste da sjednici neće prisustvovati Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, koji je zaražen koronavirusom i nalazi se u kućnoj izolaciji.

Rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamentatne skupštine BiH Zlatko Vukmirović za Faktor je kazao da nisu imali najave bilo kakvih odgađanja sutrašnje sjednice.

- Imamo samo informaciju da je zaražen Dragan Čović, a za druge delegate iz tog doma nemamo – kaže Vukmirović, dodajući kako se Čović ne može uključiti online u rad Doma naroda BiH jer nisu izvršene izmjene Poslovnika, što je Zastupnički dom uradio.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović za Faktor je rekao kako očekuje da će sutrašnja sjednica biti održana, ali i to "da se u BiH nikad ne zna". Također nam je rekao da nema informacija da su njegove druge kolege, osim Čovića, zaražene koronom.

Zastupnici SNSD-a su podržali u Zastupničkom domu BiH budžet, te će isto uraditi i četvero delegata u Domu naroda BiH iz ove stranke, dok se za Mladena Bosića (SDS) ne zna da li će podržati budžet s obzirom na to da su zastupnici bivšeg Saveza za promjene glasali protiv.   

Delegat u Domu naroda Amir Fazlić (SDA) kazao je da je veoma pozitivno to što je u Zastupničkom domu državnog parlamenta budžet institucija BiH za 2020. godinu dobio potrebnu većinu, te da očekuje da će ga usvojiti i Dom naroda.

- Očekujem da Dom naroda usvoji budžet institucija za 2020. godinu, kako bi bile otklonjene određene dileme koje su prisutne u javnosti BiH, prije svega u vezi s lokalnim izborima, kako bi država BiH kao ozbiljna država imala budžet svojih institucija i kako bi konačno stavili tačku na priču o budžetu - kazao je Fazlić.

Na sastanku sa liderima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je čak i da će se razmotriti ideja da se izbori ponovo pomjere za sredinu decembra.

- Prijedlog je da se u Mostaru održe izbori kada i u ostalim općinama. Međutim, pitanje je da li će to biti izvodljivo. Zbog toga postoji mogućnost da se lokalni izbori prolongiraju za prvu polovinu decemra. Međutim, ako bismo išli na to, onda se mora mijenjati Izborni zakon. Naime, ovaj zakon precizira da se izbori održavaju prve nedjelje u oktobru, uz mogućnost odgode od najviše 30 dana. Ako bismo morali pomaći izbore za decembar, onda moramo mijenjati tu odredbu zakona i taj rok pomjeriti na, recimo, 90 dana - kazao je Dodik.

Čović je tada rekao da za njega i HDZ nema ništa sporno kada je riječ o budžetu i izborima u Mostaru.

No, mogućnost da delegati Kluba Hrvata (3 iz HDZ-a jer Čovića neće biti) na sutrašnjoj sjednici ipak blokiraju usvajanje budžeta je velika s obzirom na to da on i HDZ smatraju da je CIK nelegalan i nelegitiman, te ga od 11. marta kada su izabrani novi članovi pokušava osporiti.  

VEZANI TEKST-. "Mostarizacija Federacije BiH": Da li će Čović bojkotovati izbore i krenuti u "hrvatsku samoupravu 2"?

Šta se može dogoditi?

Prema prvom scenariju moguće je da se budžet uopće ne nađe na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

Prema drugom scenariju koji je najizgledniji, delegati će staviti na dnevni red, te izglasati usvajanje po hitnoj proceduri, ali Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u tekstu kakav je dostavljen iz Predsjedništva BiH.

Emrićev amandman će odbiti, eventualno dati neke svoje nove amandmane, i time će se dobiti Prijedlog zakona u budžetu u različitom tekstu.

Nakon toga, mora se formirati zajednička komisija sastavljena od rukovodstva oba doma koja će raditi na usaglašavanju teksta, te se ponovo vratiti na usvajanje u Zastupnički, a potom u Dom naroda BiH.

S obzirom na to da je do kolektivnog godišnjeg odmora u institucijama ostalo još 11 dana, a tada istječe i Čovićeva izolacija, teško da se sav taj posao može odraditi do 1. augusta.

Odluka o održavanju izbora u Mostaru bit će donesena u narednih dan-dva i oni će najvjerovatnije biti zakazani za 20. decembar. Čović svim silama nastoji da se izbori za Mostar održe kad i u drugim općinama i gradovima u BiH, te je jasno da je njegov cilj izbore zakazane za 15. novembar da odgodi za 20. decembar.

Otuda i Dodikova najava od prije 15 dana o prolongiranju lokalnih izbora.

Sve ovo, kada se posmatra iz ugla CIK-a, nije moguće uskladiti sa Izbornim zakonom BiH. Međutim, ako se ovakav scenarij i odigra, neće biti prvi put da se prekrše zakonske odredbe i da politika i političari budu iznad zakona. No, s druge strane su OHR i ambasadori Kvinte, koji su već u nekoliko navrata upozorili bh. lidere da lokalni izbori moraju biti održani. Čović je očigledno i pored upozorenja ipak spreman sve blokirati i od cijele BiH napraviti slučaj "Mostar", čime bi se održavanje lokalnih izbora odgodilo do 2022. 

Izborni zakon BiH precizno je propisao rokove u vezi s pripremom i održavanjem izbora. Jasno je da ako nema usvojenog budžeta za 2020. godinu, nema izbora ni 15. novembra, a ni 20. decembra kako to Čović zamišlja.

Kako se zna da Dodik i Čović zajedno igraju ovu političku igru bez granica u vezi s CIK-om, male su šanse da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda dostave Vijeću ministara odluku kojom se iz budžetskih rezervi izdvaja 4,2 miliona KM za izbore.

Prije sedam dana, Centralna izborna komisija BiH uputila je Parlamentarnoj skupštini BiH dopis pod oznakom "hitno", u kojem upozoravaju zastupnike i delegate da sredstva za održavanje lokalnih izbora još nisu osigurana.

Izborni zakon BiH propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH (4,2 milona KM), a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica.

Centralna izborna komisija BiH, iako nema novca, aktivno radi na pripremi lokalnih izbora. Tako je prije dva dana, ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar, te 81 nezavisnog kandidata, kao i četiri nezavisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.