open-navfaktor-logo
search
Usporen rast
Dolar oslabio nakon tri sedmice rasta, očekuje se povećanje kamate
Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice pala nakon tri sedmice rasta, jer se rast američke ekonomije usporava, pa bi Fed mogao biti manje agresivan u povećanju kamatnih stopa nego što se još nedavno očekivalo.
26.06.2022. u 17:53
get url
text

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0,5 posto, na 104,15 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0555 dolara.

Kurs dolara ojačao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 135,20 jena.

Slabljenje dolara posljedica je niza podataka koji pokazuju da rast američke ekonomije počinje usporavati, nakon što je Fed od marta oštro povećao kamatne stope kako bi spustio inflaciju, najveću u proteklih 40 godina.

Nakon naznaka usporavanja ekonomije, ulagači procjenjuju da bi Fed mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom da se njegov cilj o hlađenju ekonomije, a time i suzbijanju inflacije počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do marta iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto, dok su još prošle sedmice procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi četiri posto.

Gotovo je sigurno da će Fed u julu povećati ključne kamate ponovno za 0,75 postotnih bodova, a slijedi i povećanje kamata u septembru, vjerojatno za samo 0,50 postotnih bodova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.