Kako je za Faktor potvrđeno iz Općinskog suda, današnje ročište odgođeno je iz epidemioloških razloga. Kako saznajemo, roditelji Nikoline Balaban pozitivni su na koronavirus, zbog čega je ona u izolaciji.

Prethodno ročište odgođeno je jer je tada pozitivna bila njena kćerka.

Podsjetimo, nakon potvrđivanja optužnice, u Općinskom sudu u Bihaću je 20. oktobra održano ročište o izjašnjenju o krivnji, na kojem se Balaban izjasnila da se osjeća krivom, a zatim je 11. novembra trebalo biti održano ročište o razmatranju njene izjave o priznanju krivnje.

VEZANI TEKST - Nikolina Balaban priznala da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata u Bihaću

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Nikoline Balaban zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću 28. jula ove godine.

Njoj se stavlja ne teret da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije, odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih - prisutnih promjena za pet pacijenata.

- Ona je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka - specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - naveli su ranije iz Tužilaštva USK.