open-navfaktor-logo
search
Porodica
Doktorica nauka i majka šestero djece Fatima Dizdarević: Amerika je obećana zemlja, ali BiH je domovina
Fatima i Muhamed Dizdarević sa šestero djece Hamzom, Talhom, Tasneem, Yahyom, Kawthar i Nooh žive u Saint Louisu u Americi.
03.02.2020. u 21:01
get url
text

Fatima je živjela u Doboju, Puli, Zagrebu, Ivanić-Gradu, zatim u Sarajevu, a nakon što je upoznala svog muža i nakon toga dobila sina Hamzu, 2001. godine otišli su iz BiH.

Želja joj je, kaže, bila da ponovo vidi roditelje koji su već bili u Americi i da tu završi studije, koje je započela u BiH, na Filozofskom fakultetu, Odsjek za germanistiku.

Studirala je dva fakulteta, nizala je zvanje za zvanjem.

- Provodila sam po 14 sati dnevno u školi da bih što prije završila školu. Dok su drugi studenti uzimali po 12 kredita, ja sam uzimala 38. Ubrzo sam postala diplomirani germanista, potom magistar biznisa, a sve to na kraju okrunila sa diplomom doktora nauka specijalizirajući u tri oblasti administracija obrazovanja, instruktivni dizajn i rukovodstvo fakulteta. Doktorirajući sam radila u školi koju moja djeca još pohađaju – priča Fatima, dodajući da je nakon toga završila školu za agenta nekretnina i za poreznog zastupnika, a nakon svega toga uz individualne časove dobila je i diplomu islamskih nauka.

Sada je Fatima tamo gdje je najpotrebnija, uz svoju djecu.

- Izvršavam svoju majčinsku dužnost, čuvam porodicu. Uživam momente odrastanja svoje djece i još odgajam sebe jer djeca su refleksija našeg djelovanja – kaže Fatima.

U blizini svog doma već godinama imaju svoj supermarket gdje radi njen muž, a i ona pomaže, te kaže da najbolje funkcioniraju zajedno.

{$galerijaFotografija}

Njihov najstariji sin, devetnaestogodišnji Hamza studira kompjuterske nauke, matematiku i fiziku, a mlađi još idu u školu.

- Svi su odlični učenici, uključeni su u školske i vannastavne aktivnosti, naučno-istraživačke projekte, školske sportove, takmičenja. A pored redovnih školskih obaveza, petero djece trenira fudbal. Redovni su učesnici fudbalskih kampova, a Tasneem je promijenila historiju fudbala u Americi nastupajući na balkan soccer kampu u Las Vegasu kao jedina djevojčica i time motivirala i druge djevojke da se pojavljuju na kampovima – kaže ponosna mama Fatima.

Kaže da je posebno bila sretna kada je njena kćerka u intervjuu na kampu izjavila kako želi da obuče dres Bosne i Hercegovine i da igra za bh. reprezentaciju.

- Dvije godine kasnije Tasneem je dobila poziv za kamp omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine u trening.centru Fudbalskog saveza BiH. Njen san je postao stvarnost. Od momenta kada je obukla dres reprezentacije, ispoljavala je još veći patriotizam. Na svaki poziv iz Amerike kad bi ju pitala gdje se nalazi , odgovarala je "kod kuće" – kaže Fatima, dodajući da je poseban osjećaj jer njena djeca znaju da je Bosna njihov jedini dom.

Tasneem trenira za Elite Country National League, St. Louis Scott Gallagher, klub koji joj otvara vrata za perspektivnu budućnost.

- Tako je prošle godine postižući dva prestižna gola doprinijela da se njen tim pojavi u San Diegu, Kaliforniji, na utakmicama. Pojavila se i na listi za show case US National Team. Sredinom februara leti za Teksas, a dvije sedmice poslije toga za Floridu gdje je dobila službeni poziv da prisustvuje na nacionalnom  kampu koje ima najbolje razvojne identifikacijske programe za igrače širom zemlje pod pokroviteljstvom US club soccer i Nike – priča Fatima.

Kaže da se život u obećanoj zemlji odvija prebrzo.

- To shvatamo tek kada spoznamo da nema vremena za odmor, da doručkujemo u 3 sata poslijepodne, te da djeca rade zadaće do ranih jutarnjih sati. Možda nije svima isto, ali ukoliko se prilagođavate djeci i njihovim obavezama, to prihvatate sasvim normalno, jednostavno i uživajući – kaže.

Najsretniji su, ističe, kada su u BiH.

- U Bosnu rado dolazimo. Ako ne svake, onda svake druge godine. Ne predstavlja nam problem putovanje sa djecom. Jedne godine smo letjeli sa četvero djece ispod pet godina. Bosna jeste daleko, i zaista putujemo po Americi, ali naša najdraža putovanja su tamo gdje mi zaista i pripadamo, jer mi rezervne domovine nemamo – zaključuje Fatima Dizdarević.

Porodica Dizdarević
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.