open-navfaktor-logo
search
Hercegovina
Doktori odgovorili Masatoviću: Tako se ne vodi sindikalna borba
Na jutros održani štrajk upozorenja zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar reagirao je Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK
13.11.2019. u 17:00
get url
text

Na jutros održani štrajk upozorenja zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zbog činjenice da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nije prihvatila njihov prijedloga novog kolektivnog ugovora, reagirao je i Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK.

- Kolegijalnu podršku doktora su imali uvijek, nismo im okrenuli leđa ni kada su zaprijetili štrajkom ako doktori dobiju svoj Kolektivni ugovor, nismo ni sada kada kažu da satnica ostalih uposlenih vrijedi više od satnice doktora. Mi smo svoj posao danas prilagodili njihovom štrajku kako ne bi ni na koji način uticali na njihovu borbu za bolje sutra- istaknuli su iz Sindikata.

No, poručuju da su izjave predsjednika Nezavisnog sindikata uposlenih u zdravstvu SKB Mostar Josipa Masatovića, nešto na što neće šutjeti.

-Danas mu je glavni argument za povećanje plaća bilo to što su doktori dobili prije više od godinu dana, a podaci koje iznosi su samo djelomično istiniti. Doktori su dobili povećanje plaća koje je trenutno oko 40% u odnosu na one koje su bile prije nekoliko godina. Istina je da će one biti veće za još 7% iduće godine, ali to ne smije biti argument za današnji štrajk. Masatović iza sebe ima 1.400 članova svoga sindikata, a podršku mu daje još 1.500 članova sindikata iz drugih ustanova i argument za povišice treba biti vrijednost rada ljudi koji mu vjeruju, a ne plaće doktora koji nisu ni članovi njegovog Sindikata- naglasili su iz Sindikata.

Napominju je Masatović zaboravio da je prošle godine dobio već povećanje čak i do 50% za neke članove svoga sindikata.

-Najveće povećanje tada za doktore je bilo 35%. Također želimo istaknuti da je Nezavisni sindikat ostalih uposlenih u zdravstvu prije godinu i pol od Vlade dobio odmah u cijelosti zahtjev za povećanjem koeficijenta, a doktori su svoj zahtjev podijelili na tri godine. Neko ko je svoj puni zahtjev ostvario odjednom se sada buni što mi nakon godinu dana dobivamo tek drugi dio našeg zahtijevanog koeficijenta. Doktori ni sada nisu postavili pitanje zašto ostali uposleni ne sačekaju još dvije godine za dalje zahtjeve, jer toliko i mi čekamo. Dobili su odmah sve što su tražili, a sada traže više pozivajući se na nas- naglašavaju, uz poruku da se tako ne vodi sindikalna borba.

-Vaše nezadovoljstvo zbog manjeg povećanja koeficijenta u odnosu na nas potražite kod onih koji su tada pisali prijedlog Kolektivnog ugovora, u vašem vodstvu. Vlada vam je taj zahtjev koji ste imali ispunila u cijelosti, nama nije još, ali hoće i to što smo mi pristali na etapno povećanje vama nije argument za borbu. Procentualno su pojedini vaši članovi dobili više od doktora, a sada tražite još. Sretno vam bilo- poručili su iz Sindikata.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.