Doktori medicine i stomatologije HNK stupili u generalni štrajk

objavljeno: 12.02.2018. u 09:42

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupili su u ponedjeljak u generalni štrajk, potvrdila je Feni predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima.

Također, traže povećanje satnice s trenutne dvije marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Za vrijeme generalnog štrajka, kaže Bevanda, obrađivat će se hitna stanja; ona koja mogu uzrokovati trajni invaliditet pacijenta i ona koja mogu ugroziti pacijentov život, kao i onkološki pacijenti i trudnice.

- Na čekanju su redovne ambulantne, periodične i godišnje kontrole, kontrolni pregledi i sve ono što može da čeka i što direktno neće utjecati na čovjekov život i njegovu životnu sposobnost - kazala je Bevanda.

Dodala je kako će štrajk biti prekinut, odnosno zaleđen, kada bude ispunjen barem jedan od uvjeta Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.