open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Doktor Salkić: Sa mjerama socijalne distance napravili smo dobar posao, ali nema opuštanja
Nermin Salkić, specijalista interne medicine kazao je u intervjuu za Aljazeera Balkans da je stanje sa koronavirusom u našoj zemlji dobro, ali, upozorio je i da nema opuštanja.
07.04.2020. u 19:00
get url
text
Nermin Salkić
Nermin Salkić

- Mi da nismo poduzeli ove protektivne mjere koje su na snazi, već par sedmica, zadesila bi nas katastrofalna situacija. Hvala Bogu nakon protektivnih mjera koje smo napravili, ja mogu već sada slobodno reći, već je dovoljno dug vremenski period, za sada nemamo to ponašanje, što bi se reklo, u smislu eksponencijalne krive, nego to ima otprilike nekakvu kvadratičnu progresiju, što znači da smo s ovim mjerama socijalne distance napravili smo dosta dobar posao- istakao je Salkić.

To znači da ukoliko se nastavimo pridržavati ovih mjera scenarij poput itlijanskog možemo, odnosno trebali bismo izbjeći.

- Trebali bismo izbjeći jer u principu u Italiji najveći problem je bio u svemu tome što se nisu pridržavali, tek od prošle sedmice su uveli, dakle, mjere socijalne, koje su obavezne za sve, i evo već imamo pad u broju novooboljelih i pad u broju smrtnih slučajeva- pojasnio je Salkić.

Poručuje da trebamo nastaviti sa mjerama ograničavanja klastera i da imamo prve znake nade da stavljamo epidemiju pod kontrolu.

Šta je još kazao doktor, pogledajte u videu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.