Doktor Karabeg: Na estetsku operaciju dolaze i političari, šokantan zahtjev muža koji se razvodio

objavljeno: 30.06.2018. u 12:51

Specijalista opće, rekonstruktivne i plastične hirurgije, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, jedini član Američke akademije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga sa ovih prostora, član svjetskog udruženja ISAPS-a, evropskog ESPRAS-a, te Evropskog udruženja rinoplastičara (RSE)…

Zbog svega nabrojanog, mnogi prof. dr. Reufa Karabega doživljavaju kao ambasadora plastične i rekonstruktivne hirurgije u našoj zemlji.

– Vodim se tim da pojedinac može promijeniti sliku svijeta u oblasti kojom se bavi. Titule su svojevrsna kruna mog dugogodišnjeg istrajnog rada, insistiranja na kvaliteti i konstantnom napredovanju. Sretan sam što kroz ova udruženja imam priliku da promijenim sliku svjetskih autoriteta o bosanskohercegovačkoj medicini uopće, a naročito plastično -rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji – kaže Karabeg na početku razgovora za Coolstyle.

Gdje se mi uopće možemo svrstati u svijetu, kada je riječ o plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji? Šta smo do sada postigli, a na čemu moramo još raditi?

Sarajevo je još prije devedesetih godina prošlog stoljeća bio prepoznatljiv i cijenjen centar za hirurgiju. Nakon Ljubljane, imali smo najreprezentativniju kliniku na prostoru bivše zajedničke države. Borimo se da taj rejting svakim danom podižemo postignutim rezultatima. Govorim kao predsjednik Udruženja. Što se same struke tiče, postigli smo maksimum u datim uvjetima. Ponosan sam na činjenicu da sam bio predsjednik ispitne komisije za 13 specijalista plastične hirurgije iz cijele BiH, ali i dvoje izvan BiH. U mnogim segmentima smo ravnopravni s regionom. Što se tiče evropskih i svjetskih standarda, tu možemo samo govoriti o pojedincima. Na svakom je plastično-rekontruktivnom hirurgu obaveza da stalno bude ukorak sa najnovijim svjetskim trendovima.

Estetske intervencije u svijetu postale su uobičajna stvar kojoj se više ne podvrgavaju samo poznate ličnosti, nego, da tako kažemo, i običan svijet. Ko Vam sve dolazi?

Svako ko želi i zna da može biti ljepši i ko je u finansijskoj mogućnosti, dolazi na operativni zahvat estetske hirugije. Dakle svi dolaze. Od zemljoradnika, do estradnih zvijezda.

Dolazi li neko od poznatih političara ili političarki iz BiH kako bi promijenio nešto na svom tijelu?

Naravno! I oni su samo ljudi koji mogu imati svoje percepcije boljeg izgleda nego što jeste. Ukoliko je zahtjev realan, mi ga možemo ostvariti.

Kroz Vašu operacionu salu prošle su mnoge poznate ličnosti, od pjevačice Selme Bajrami, jedne od najpoznatijih influenserica na našim prostorima Hane Hadžiavdagić Tabaković, pjevača Semira Cerića Koketa… Pripremajući se za razgovor kontaktirali smo Hanu koja nam je kazala kako je prije 12 godina, među prvima u regionu, ugradila silikone u grudi sa kojima je i danas zadovoljna.

Sve predrasude nestale su prije 15-tak godina, u čemu su najviše pomogle poznate ličnosti koje su javno progovorile o svojim estetskim zahvatima. Jedna od njih je i Hana Hadžiavdagić. Operirao sam dvije novinarke, sa dvije renomirane tv kuća iz BiH, koje su snimale emisiju za vrijeme zahvata i javno emitirale na tv-u. Jedna od njih je imala zajednički tv nastup sa mnom čak i na HRT-u. To jeste bila avangarda na našim prostorima. Jesam li ili nisam, to je moja intimna stvar o kojoj ne želim pričati – obično su riječi onih za koje je očigledno da su radili esteteki operativni zahvat.

Na koje zahvate žene najčešće dolaze, a na koje muškarci? Šta je to što najčešće žele promijeniti na svom tijelu?

Tim kojim rukovodim u Poliklinici "Karabeg" kompetentan je da uradi sve operativne zahvate iz domena estetske hirurgije. Najčešće se, ipak, radi estetska hirurgija dojki i trbušnog zida, operacije nosa, te liposukcija kod žena. Kod muškaraca je to zatezanje lica, operacije nosa, odstojećih (klempavih) ušiju i smanjivanje "ženskih grudi," tj. operacija ginekomastije.

U moru želja sa kojima se susrećete prije nego što uđete u operacionu salu, koja je najneobičnija koju ste do sada čula od pacijentice ili pacijenta? Možete li se sjetiti nekog čudnog zahtjeva za korekciju na tijelu?

Bilo je toga puno, ali izdvojio bih supruga, koji je u fazi razvoda, želio da bivšoj supruzi odstranimo silikonske implantate u grudima, koje je on, kako je rekao, platio. Naravno, nismo to uradili. Ili žena, koja je na godišnjicu braka supruga htjela počastiti nevinošću, nakon tri poroda.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Coolstyle