open-navfaktor-logo
search
Javni interes
Đokoviću odbijena viza za Australiju, slijedi li deportacija
Srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću odbijena je viza za Australiju, pišu tamošnji mediji.
14.01.2022. u 08:13
get url
text

Kako se navodi, drugi put je odbijena viza, iako je sudija prethodno presudio u Đokovićevu korist.

- Odbijanje je bazirano na tome da je odluka u javnom interesu - rekao je ministar za imigracije Alex Hawke.

On je još rekao da je pomno proučio informacije koje su mu dostavile nadležne službe, kao i sam Đoković. 

- Iskoristio sam svoje ovlaštenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Đoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je uslijedila nakon naloga Saveznog i okružnog suda, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. 

Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australske granične snage. Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u doba pandemije - izjavio je Hawke.

Đokovićevi advokati spremaju se podnijeti hitnu žalbu protiv te odluke. Ako ne ospore odluku na sudu, Đoković će odmah biti deportovan iz zemlje, pišu australski mediji.

Ukoliko sud prihvati podnošenje žalbe, Đoković bi mogao početi turnir, no isto bi tako mogao usred turnira, pa možda čak i meča, biti priveden i deportovan.

- Dokumenti su im uručeni u 18:03, nakon Hawkeove odluke. Ako ulože žalbu, žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pisane i usmene dokaze. Oni žele da se suđenje završi do nedelje - piše australski The Age.

Premijer Australije Scott Morrison povezao je odluku o vizi Novaka Đokovića sa jakom politikom zaštite granica Australije koja je čuvala Australce tokom pandemije.

- Prihvatam odluku ministra za imigraciju u vezi sa vizom gospodina Novaka Đokovića - rekao je Morrison.

- Razumijem da je nakon pažljivog razmatranja, ministar poduzeo radnje da se gospodinu Đokoviću ukine viza koja je držana iz razloga zdravlja i reda, na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu.  

Naše jake politike zaštite granica zaštitile su Australce, prije COVID-a i sada tokom pandemije. Zbog očekivanog pravnog postupka koji je u toku, neću davati više komentare - dodao je Morrison.

Automobil sa zatamnjenim staklima napustio je ured Đokovićevih advokata odmah nakon Hawkeove odluke. Još se ne zna je li se u njemu nalazio prvi reket svijeta.

Srbijanski teniser će sutra obaviti razgovor sa imigracijskim službama. BBC je objavio da Đoković neće u pritvor prije razgovora sa službama.

Australian Open počinje u ponedjeljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.