open-navfaktor-logo
search
Oglasio se saopćenjem
Đoković priznao da je zaražen davao intervju, njegov tim kriv za propuste
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković objavio je saopćenje za javnost u kojem je objasnio situaciju u vezi sa pozitivnim testom na koronavirus iz decembra.
12.01.2022. u 08:20
get url
text

Nakon odluke suda da mu dozvoli boravak u Australiji, svi dokumenti koji se tiču njegovih pozitivnih i negativnih testova, kao i formulara za vizu, postali su dostupni za javnost. Pojavilo se dosta nelogičnosti, te je povodom cjelokupne situacije Đoković izdao saopćenje za javnost.

Prvi reket svijeta smatra da su informacije koje su objavljene u medijima nanijele štetu njemu i njegovoj porodici.

- Želim se oglasiti povodom stalnih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To je pogrešna informacija koja mora biti ispravljena, posebno u interesu smanjenja zabrinutosti u javnosti o mom boravku u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su bile vrlo štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu.

Želim naglasiti da sam se snažno trudio da osiguram bezbjednost svih, kao i da se pridržavam testiranja - rekao je Đoković, a onda detaljno objasnio kako se zarazio:

- Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra, nakon koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome, odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog prevencije također sam uradio i PCR test istog dana.

VEZANI TEKST - Da li je Đoković prevario Australce: Porodica prekinula presicu nakon neugodnog pitanja

Narednog dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu kako bih uručio pehare djeci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan. Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro i nisam dobio obavještenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog događaja - dodaje srbijanski teniser.

- Idućeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu kako bih ispunio svoje obaveze prema L'Equipeu povodom intervjua i fotografisanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'Equipe. Osjetio sam obavezu da uradim intervju za L'Equipe jer nisam htio da iznevjerim novinara, ali sam se pobrinuo da držim propisanu udaljenost i nosio sam masku sve vrijeme, osim kada su me fotografisali - dodao je Đoković i nastavlja:

- Iako sam otišao kući poslije intervjua da bih se izolovao na neophodan period, sada kada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odgodim tu obavezu.

Smatra da je njegov tim napravio nenamjernu administrativnu grešku.

- Što se tiče detalja putovanja, popunio ih je moj prateći tim u moje ime što sam i rekao imigracionim službenicima po dolasku, a moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima prije dolaska u Australiju.

To je bila ljudska greška i definitivno nenamjerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija.

I iako sam osjetio da je važno da pojasnim pogrešne informacije, neću iznositi nikakve daljnje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu.

Uvijek je čast i privilegija igrati na Australian Openu. Australian Open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom svijeta, i samo želim imati priliku da se borim sa najboljim teniserima na svijetu i igram pred jednom od najboljih publika na svijetu - stoji u saopćenju.

Australian Open se igra od 17. do 30. januara, a Đoković je postavljen za prvog nosioca turnira. Ukoliko osvoji turnir, srbijanski teniser će postati najuspješniji muški igrač u modernoj historiji tenisa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.