open-navfaktor-logo
search
Urađen izvještaj
Dokle smo s Regionalnim stambenim programom: Zatražena 4 miliona KM u budžetu BiH kojeg još nema
Do sredine ove godine u Bosni i Hercegovini treba biti izgrađeno 567 stanova, te obnovljena i izgrađena 481 kuća izbjeglih i raseljenih. U planu je i da do sredine iduće godine budu završeni projekti stambenog zbrinjavanja ukupno 1.919 raseljenih porodica. Međutim, postoje određeni problemi i izazovi koji bi mogli sve usporiti.
12.01.2022. u 07:44
get url
text
Ilustracija

Prema izvještaju koji se odnosi na provedbu Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje na dan 31. decembar 2021, jedan od ključnih izazova je osiguranje dijela novca za takozvanu gotovinsku kontribuciju, odnosno učešće naše države u obnovi i izgradnji.

Stoga je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zatražilo četiri miliona KM koji trebaju biti osigurani budžetom institucija BH za 2022. godinu, kojeg još nema i nije poznato da li će i kada biti usvojen.

Plan iz Regionalnog stambenog programa

- U potprojektima u kojima se vrši izgradnja zgrada gdje lokalna zajednica osigurava kontribuciju (kroz dodjelu građevinskog zemljišta, troškove priključaka na infrastrukturu, troškove izdavanja raznih dozvola, takse i sl.) – može se očekivati da će iznos vlastitog doprinosa biti blizu planiranog. Međutim, u potprojektima koji uključuju obnovu i izgradnju porodičnih kuća veoma je teško osigurati učešće, naročito kada je u pitanju lokalna integracija, budući da se radi o vlastitoj imovini, mnogi su priključeni na el. energiju i drugu komunalnu infrastrukturu, sami su platili takse i slično – ukazano je u pripremljenom izvještaju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Istaknuto je da su donatori uvjetovali daljnje finansiranje upravo osiguranjem gotovinske kontribucije BiH.

Osim toga, kako je navedeno, izazovi su ti što su prilično porasle cijene građevinskih materijala, ali i što nedostaje radne snage u građevinskom sektoru. Izazov za realizaciju cijelog programa je i to što se neke kuće koje se obnavljaju ili grade nalaze na nepristupačnim zonama.

U pripremljenom izvještaju o Regionalnom programu za stambeno zbrinjavanje, dati su detalji dosad urađenog i onoga što je planirano.

Ovaj program je, podsjetimo, zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a cilj mu je stambeno zbrinuti oko 12.000 porodica izbjeglih i raseljenih u sve četiri partnerske zemlje. Za finansiranje projekata donatori su izdvojili sredstva u protivvrijednosti oko 560 miliona KM.

Projektom koji se provodi u BiH želi se stambeno zbrinuti blizu 3.200 porodica ili 20.000 izbjeglih i raseljenih osoba, odnosno povratnika iz zemalja regiona te izbjeglica unutar BiH.

Plan iz Regionalnog stambenog programa

Za to je trebalo ukupno oko 150 miliona KM, od čega je planirano da se iz Fonda Regionalnog stambenog programa pokrije 127 miliona KM, a ostatak od oko 23 miliona KM (ili 15 posto) treba osigurati BiH uglavnom kroz negotovinske kontribucije koja znači dodjelu zemljišta, troškove priključaka, izdavanja dozvola...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.