open-navfaktor-logo
search
Ministar uvjeren
Đokić: Rusi se ne povlače iz naftne industrije RS-a
Za nas je najvažnije da smo utjecali na to da se Rusi neće povući iz RS-a, kazao je Đokić
22.10.2019. u 11:28
get url
text

Ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić podvukao je danas u Narodnoj skupštini RS-a da je prilikom nedavne posjete Rusiji dobio uvjeravanja od ruskog ministra Aleksandra Novaka da se Rusi ne povlače iz RS-a. Istakao je i da je istu potvrdu dobio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sastanku sa predsjednikom Vlade Rusije.

- Ne možemo utjecati na način kako će poslovati, niti možemo reći kada će i u kojem kapacitetu aktivirati sva potrojenja i kapacitete – rekao je Đokić.

Najavio je da bi uskoro trebalo da se održi sastanak sa predstavnicima Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, te Optima grupe. Rekao je da je i dalje otvoreno pitanje o istrazi havarije u Rafineriji nafte koja se dogodila u oktobru 2018. godine, kada je izbio požar u kojem je uništeno jedno postrojenje.

- Čekaju se rezultati te istrage, na osnovu čega će se odlučiti kako dalje poslovati – rekao je Đokić.

Iako je ranije najavljivao da bi Rafinerija trebala nastaviti sa radom u januaru 2020. godine, sada tvrdi da bi remont mogao duže trajati, a Rafinerija nafte nastaviti sa radom tek polovinom sljedeće godine.

-To ne znači da tako mora i biti. Za nas je najvažnije da smo utjecali na to da se Rusi neće povući iz RS-a – kazao je Đokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.