open-navfaktor-logo
search
Previranja
Đokić isključio iz SP-a zastupnike koji su tražili njegovu smjenu
Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je danas da su zahtjevi za njegovu smjenu proizašli iz ličnih razloga grupe zastupnika SP-a koji su to zatražili.
24.01.2020. u 13:41
get url
text

On je poručio da su iz stranke isključeni zastupnici Maksim Skoko i Goran Selak, kao i Milenko Savanović koji je ranije bio ministar u Vladi RS-a. Takođe, razmotrit će se raspuštanje Gradskog odbora u Banjoj Luci.

- Oni koji ne žele da sarađuju sa SP-om, neka vrate mandate. To bi bilo moralno i principijelno. To je rezultata rada brojnih članova partije, građana, aktivista. Iz toga se vidi koliko je manjkav Izborni zakon BiH, da neko uđe na osnovu ugleda partije, a onda upravlja mandatom, kao da je njegov lični – rekao je Đokić.

Klub zastupnika SP-a danas je premijeru RS Radovanu Viškoviću podnio zahtjev za Đokićevu smjenu.

- Ne očekujem da me Višković smijeni, oni nisu legitimni predstavnici da bi mogli biti nosioci takvih inicijativa – dodao je Đokić.

Sinoć je u Banjoj Luci održana burna sjednica Izvršnog odbora SP-a na kojoj se odlučivalo o sudbini predsjednika stranke, koju jezatražilo nekoliko članova Izvršnog odbora među kojima su i poslanici ovestranke u Narodnoj skupštini RS-a. Zahtjev su uputili uz obrazloženje da su nezadovoljni radom Đokića na poziciji ministra energetike i rudarstva. Nakon što njihov zahtjev nije naišao navećinsku podršku unutar stranke, napustili su sjednicu .Iz Socijalističke partije je sinoć saopšteno da ne podržavaju samoinicijativno djelovanje grupe narodnih zastupnika ove partije i da odbacuju kao neosnovane njihove zahtjeve za smjenu Petra Đokića.

-Nepotrebno je nastupila ovakva situacija. Grupa naših narodnih zastupnika je ishitreno reagovala, a nisu imali snage i sposobnosti da čuju druga mišljenja – rekao je Đokić.

Odbacio je sve razloge koji su navedeni za njegovu smjenu.

-Nisu ostvarena njihova lična očekivanja kao narodnih zastupnika. Nikada nisam mogao prihvatiti da se sve završava kako su oni očekivali – dodao je Đokić.

Rekao je da nema saznanja da iza svega stoji neko drugi, ali da evidentno ima utjecaja, a odbacio je i da mu je lider SNSD-a Milorad Dodik poručio da se "odmori".

- On je ovu situaciju razumio i shvatio sam da smatra da je ovo isključivo unutrašnje pitanje Socijalističke partije – kazao je Đokić.

Slobodan Protić iz SP-a tvrdi da ta sjednica ipak nije bila "burna ni svađalačka", kao i da nikada nije bilo problem da se u ovoj partiji raspravlja o bilo kojem pitanju.

- Bilo koji drugi teren za funkcionisanja naše partije, bio bi poguban, i tim putem nećemo ići – dodao je Protić.

Nakon turbulencija u DNS-u koje su krajem prošle godine okončaneostavkom lidera Marka Pavića, na površinu su isplivala i nezadovoljstva i u SP-u, drugom koalicionom partneru SNSD-a, sa kojima već 15 godina drže vlast u RS-u. Pavić je, podsjećamo, podnio ostavku na mjesto predsjednika DNS-a 24. decembra prošle godine, nakon višemjesečnih turbulencija u partiji. Potom je Nenad Nešić izabran za vršioca dužnosti, do izbora novog predsjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.