Tako je, naprimjer, nedavno KJP Rad iz Ključa objavio tender za kupovinu polovnog pres kamiona za odvoz otpada za 67.860 KM, Komunalno preduzeće Bobas iz Kotor-Varoši kupuje polovno vozilo za 29.250 KM, Komus iz Bileće kupuje polovni autopodizač za 14.000 KM, dok Vodovod i kanalizacija Gračanica kupuje polovan kamion do 7,5 tona za 40.950 KM.

VEZANI TEKST - "Luksuziranje" u pandemiji: Vlasti u BiH kupuju skije, televizore, srebreninu, auta...

Sve ovo zajedno opet ne košta koliko vozilo za potrebe direkcije Elektroprivrede HZHB, procijenjeno na 156.000 KM.

Komunalna preduzeća kupuju polovna čak i pogrebna vozila, što se vidi iz primjera JKP Vlasenica, a Dom zdravlja Živinice objavio je tendere za nabavku četiri polovna aparata za hemodijalizu od kojih jedno košta 1.170 KM.

Za potrebe vatrogasaca iz Čitluka i Prozor-Rame objavljen je tender za nabavku dva polovna vatrogasna vozila sa nadogradnjom za gašenje šumskih požara i požara otvorenog prostora po cijeni od oko 174.000 KM za jedno.

Istovremeno je za potrebe ureda načelnika Općine Prozor-Rama već kupljeno novo službeno auto za 130.999 KM.

Dio objavljenih tendera za nabavku polovnih vozila

Preduzeće Komunalno Livno kupuje polovno vozilo – putar za nepunih 20.000 KM, što je opet manje nego što će Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine potrošiti samo na osiguranje svojih vozila.

Polovan kamion za skupljanje otpada nabavlja se i u Teočaku – za 52.650 KM. Ima još niz ovakvih primjera tendera koji su na Portalu javnih nabavki objavljeni od početka ove godine.

Poređenja radi, za servisiranje i popravke vozila Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH planira potrošiti 85.336 KM, Ugostiteljski servis Vlade RS kupuje vozilo za skoro 98.000 KM, dok je Zastupnički dom Parlamenta FBiH već potpisao ugovor o kupovini crne limuzine za 70.200 KM.