open-navfaktor-logo
search
Jednokratna pomoć
Dok traju politička prepucavanja u TK: Ima li novca da svaki od 10.000 budžetskih korisnika dobije po 1.080 KM?
Skupština Tuzlanskog kantona jučer nije usvojila incijativu opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, da se svim uposlenicima koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM. Budžetskih korisnika u TK je oko 10.000, pa bi za ovu namjenu trebalo izdvojiti 10,8 miliona KM.
06.12.2022. u 15:55
get url
text
Skupština TK odbila incijativu
Skupština TK odbila incijativu

Zanimljivo je da je incijativu za isplatu naknade koja bi građane koštala gotovo 11 miliona KM podnio SDP, koji je kritizirao jučer usvojeni Nacrt kantonalnog budžeta, tvrdnjama da je potrošački i da se veliki procenat novca iz budžeta izdvaja za plaće.

VEZANI TEKST - Klub DF-a u Skupštini TK: SDP je imao za cilj finansijsku i političku destabilizaciju Tuzlanskog kantona

- Učešće izdataka za plaće u ukupnom iznosu budžeta su porasli za sedam posto i iznose 61 posto pa možemo reći da se radi o klasičnom potrošačkom budžetu - rekao je jučer, između ostalog, Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Brojke govore da je u Nacrtu budžeta TK za 2023. godinu 344,9 miliona KM planirano za plaće budžetskih korisnika, a upravo na toj stavci je i najveći rast u odnosu na godinu ranije.

- Povećanje stavke za plaće i naknade iznosi 28,7 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. Planirani prihodi za narednu godinu iznose 556,2 miliona KM, a na tom nivou su i rashodi. Pored toga, imamo više od 50 miliona KM dodatnih zahtjeva od kantonalnih institucija, koje u ovom momentu nismo u mogućnosti da realiziramo - rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika TK, nakon neusvajanja incijative o jednokartnoj naknadi u iznosu od 1.080 KM, oglasila se jučer i najavila da će "sindikati na svojim organima donijeti odluke o poduzimanju svih zakonom dozvoljenih mjera, o čemu ćemo javnost blagovremeno izvjestiti".

Prema projekcijama Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine, u narednoj godini očekuje se nešto manji ekonomski rast, u iznosu od 1,7 posto, a kao najavu toga već imamo usporavanje ekonomskog rasta u zadnjem kvartalu ove godine.

Nakon što je Demokratska fronta (DF), zbog pomenute incijative, optužila SDP da je "imao opasne namjere s ciljem finansijske i političke destabilizacije TK", danas je uslijedio odgovor iz opozicije.

- Podsjećamo vas da je upravo Sindikat tražio isplatu jednokratne novčane pomoći za sve uposlenike koji platu primaju iz budžeta TK i to na preporuku, i u skladu sa odlukom Vlade FBiH koju ste vi imenovali i u kojoj učestvujete. U budžetu TK postoje novčana sredstava za ovu namjenu, o tome su i aktuelni ministri Vlade TK u hodnicima Skupštine, jasno komentarisali da sredstava "ima sasvim dovoljno da se pomoć još danas isplati - navodi se, između ostalog, u saopćenju SDP-a TK.

Opterećeni gubitkom političkog identiteta, dodaju iz SDP-a, sujetni i "ojačani" preletačima, vama u DF-u jedini stvarni razlog besmislenog saopćenja i frustracije je činjenica što inicijativu niste uputili vi iz DF-a.

Koliko ima prostora u budžetu TK za narednu godinu računica jasno govori. Ako tome pridodamo zahtjeve kantonalnih institucija za dodatnim sredstvima, od kojih su, prema riječima ministra Mustajbašića, mnogi opravdani, jasno je da će budžet za narednu godinu biti usmjeren na očuvanje ostvarenih prava, kao i da svako novo višemilionsko izdvajanje novca nema podlogu i zahtijeva maksimalan oprez.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.