open-navfaktor-logo
search
Pauza do marta
Dok svi igraju, Zmajevi odmaraju: U FSBiH dijele novac i pripremaju se za zimski san
Nakon što je propala namjera Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da fudbalska A reprezentacija BiH u delikatnom trenutku ide na noge Rusiji i odigra prijateljsku utakmicu, Zmajevi su u terminu koji koriste mnoge evropske selekcije ostali bez rivala.
16.11.2022. u 20:33
get url
text

Utakmica s Rusijom trebala se igrati 19. novembra u St. Peterburgu, ali se od te ideje odustalo do neke druge prilike.

To znači da će Bosna i Hercegovina prvi naredni meč igrati 23. marta 2023. godine protiv Islanda na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ko će najbolje bh. fudbalere predvoditi s klupe u borbi za plasman na EURO još nije poznato. Bugarski stručnjak Ivaylo Petev nakon najgorih kvalifikacija za SP u historiji uspio se iskupiti i osvojiti grupu Lige nacija. Da li će to biti dovoljno da mu poslodavac produži saradnju, ili će doći do rastanka, ostaje nam da vidimo. Bilo kako bilo, Petevov ugovor istječe u januaru. U FSBiH se pripremaju za zimski san. Na ruku im ide i rekordna pauza u Premijer ligi pa će vremena za odmor biti. Zimnica je pripremljena u vidu premija od Lige nacija. Pored igrača i članova stručnog štaba, novčano su nagrađeni i "majstori fudbala", članovi Izvršnog odbora FSBiH.

VEZANI TEKST - "Majstori" fudbala: Zmajevi osvojili Ligu nacija, Izvršnom odboru FSBiH isplaćene visoke premije
 

No, vratimo se kvalifikacijama za EURO koje kucaju za vrata.

BiH će igrati u grupi J sa Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom. O favoritima, kvalitetu grupe i njenoj izjednačenosti dovoljno govori da će samo Ronaldo i društvo igrati na predstojećem Mundijalu u Kataru.

Portugal će do starta kvalifikacija imati minimalno tri provjere, ako prođe grupu na SP-u, onda i više.

Slovačka koja ne sudjeluje na Mundijalu iskoristila je slobodan termin i u četvrtak će u Podgorici odigrati prijateljski duel sa Crnom Gorom. U nedjelju će Slovaci snage odmjeriti protiv Čilea.

Selekcija Islanda uzela je učešće na Baltičkom kupu sa Latvijom, Litvanijom i Estonijom i igrat će minimalno dvije utakmice.

Za razliku od BiH, prijateljske susrete odigrat će i Luksemburg, koji je sutra domaćin Mađarskoj, a u nedjelju Bugarskoj.

Selekcija Lihtenštajna dogovorila je kontrolnu utakmicu s Gibraltarom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.