open-navfaktor-logo
search
Pozitivan primjer
Dok su u Zetri velike gužve: U ZDK sve savršeno funkcionira, vakcinisani i novinari
Već nekoliko dana ispred sarajevske dvorane Zetra ogromne su gužve građana koji čekaju na vakcinaciju.
19.05.2021. u 22:29
get url
text
Vakcinacija u Zenici

Mnoge iznenađuje takva situacija ispred dvorane, s obzirom na to da je aplikacijom koju je Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (KS) u saradnji sa ministarstvom zdravstva kantona i ugovornim implementatorom integralnog informacionog sistema sa firmom MedIT, pokrenuo još prije dva mjeseca, kojom bi, nakon registracije, osiguranici dobili tačan termin vakcinacije.

No, bez obzira i na takav, trebao bi biti, uređen sistem, nezadovoljstvo građana je veliko.

Ranije smo pisali o negodovanju stanovnika Kantona Sarajevo, koji su na svoj termin za vakcinaciju čekali daleko više nego im je rečeno.

Ali, za razliku od Kantona Sarajevo, u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) sve savršeno funkcionira. Trebamo li napomenuti da u Kantonu Sarajevo još nije počela imunizacija npr. medijskih radnika ili novinara, dok je u susjednom kantonu taj proces danas u potpunosti okončan.

Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi ZDK, u izjavi za Hayat.ba kaže da je ponosan na cjelokupan proces imunizacije građana.

- Mi smo završili i sa imunizacijom novinara u Zenici. Da neko ne bi pogrešno tumačio taj završeni proces sa "sedmom silom", kazat ću da mi vakcinacijom ne kupujemo novinare. Jednostavno ti ljudi – novinari su za vrijeme pandemije, i u najkritičnijem periodu, bili uz ljekare i medicinsko osoblje i na svoj način dali doprinos borbi protiv pandemije. To svakako ne smijemo zaboraviti i zbog toga smo novinare uvrstili u prioritetnu grupu. Niko nije, pa ni novinari išao preko neke veze, već smo se samo pridržavali uputstava federalnog nivoa. Jasno je rečeno da nakon vakcinacije prioritetnih grupa (starije i bolesne osobe) krizni štab svakog kantona može donijeti odluku koja je još populacija prioritet uz policijske službenike, radnike iz administracije... Mi smo odlučili da to između ostalog budu i novinari – kazao je Jupić za naš portal.

Dodaje kako proces masovne imunizacije u dvorani u Zenici teče planiranom dinamikom, te da se dosad vakcinisala kompletna starija populacija koja se prijavila za vakcinaciju.

- Vakcinisali smo i kompletno medicinsko osoblje, ali one koji su se prijavili. Svi koji su bili na spisku zaključno sa krajem februara su vakcinisani. Ostali koji se nisu izjasnili čekat će kao i drugi građani kada će biti pozvani na vakcinaciju – kazao je Jupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.