open-navfaktor-logo
search
Ko profitira
Dok se Dodik hvali odnosom s Putinom, ruske kompanije u RS-u u gubitku 2,6 milijardi KM
Milorad Dodik se hvali velikim prijateljstvom sa Vladimirom Putinom, Banja Luka i Moskva nikada nisu bliže, ali ako se analiziraju ekonomski odnosi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Rusija, stanje je daleko od bajnog. 
27.04.2023. u 21:39
get url
text

VEZANI TEKST - Rafinerija ulja Modriča povećava milionske gubitke i smanjuje broj radnika

Naime, Capital.ba piše, akumulirani gubitak Optima grupe, Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i Nestro petrola, koje posluju u okviru Nestro grupacije, na kraju prošle godine premašio je 2,6 milijardi maraka.

Najveći gubitnik je svakako Rafinerija nafte Bosanski Brod koja je prošlu godinu okončala u gubitku od 42,5 miliona maraka, dok su na kraju 2021. godine bili u minusu čak 115,8 miliona KM.

Ono što je interesantno jest da je ova rafinerija, koja ne radi već pet godina, ne prerađuje sirovu naftu, lani ostvarila prihode od gotovo 70 miliona maraka, dok su na kraju pretprošle godine prihodovali oko 3,5 miliona KM.

VEZANI TEKST - Bosanski Brod: Rusi prave solarne elektrane u Rafineriji nafte i traže poticaje

Rafinerija nafte Modriča 2022. godinu je završila u minusu od 1,5 miliona maraka. Rafinerija nafte Bosanski Brod privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča i mrežom benzinskih pumpi Nestro Petrol ruskoj kompaniji Njeftegazinkor za 236 miliona KM.

Privatizacija je izvršena na najnetransparentniji način, direktnom pogodbom, a Zakon o privatizaciji Naftne industrije je usvojila Narodna skupština na, prvi put u istoriji, zatvorenoj sjednici za javnost. Ugovor o prodaji i prateći aneksi nikada nisu objavljeni i pored brojnih zahtjeva medija i javnosti da se zna koje je obaveze preuzela Republika Srpska, a koje ruska kompanija za koju se nije znalo ko je njen većinski vlasnik, navodi Capital.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.