open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Dok Šatorović i Bektić "ratuju" za predsjedničku stolicu, 17 uposlenika Saveza 16 mjeseci nema plaću
Granski sindikati, njih 11, i dalje ne uplaćuju članarinu Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), zbog čega 17 uposlenika Saveza već 16 mjeseci nema plaću. Dugovanja granskih sindikata premašila su 800.000 KM i Savez ih je tužio.
03.03.2022. u 07:53
get url
text

"Ismijavaju se na račun radnika"

- Granski sindikati i dalje ne uplaćuju članarinu i time i dalje kao taoce drže samo i isključivo te radnike. Sredstva koja uplaćuju sindikati koji redovno izmiruju svoje obaveze, u ovom trenutku su jedva dostatna da se uplate doprinosi i isplati topli obrok radnicima. Dakle, u vrijeme ogromnih poskupljenja svega i svačega.

U vrijeme dok još traje pandemija, kolege koje su na čelu pojedinih granskih sindikata, radnike i članove njihovih porodica ostavljaju bukvalno bez hljeba.

Uz to, svakodnevno prolaze pored njih, i s vremena na vrijeme daju sebi za pravo da se ismijavaju na račun radnika i da ih tako pokušavaju dodatno poniziti - ispričao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

VEZANI TEKST - Radnici u Savezu sindikata BiH bez plaća, šta kažu dva predsjednika pod jednim krovom

Zatražili smo komentar Mevludina Bektića, oko kojeg su okupljeni i granski sindikati koji ne plaćaju članarinu.

- Pokušali smo razgovarati sa nekolicinom radnika koji nemaju plaću da vidimo kako možemo premostiti ovu situaciju. Probali smo da uradimo ugovore o djelu, ali to može na 60 dana i ništa nismo napravili jer s tim gube status zaposlenika Saveza.

Nismo našli neko konkretno rješenje kojim bi se pomoglo radnicima. Zaključak je da treba dovesti u legalnost SSSBiH i onda rješavati probleme uposlenika Saveza i druga pitanja. S jedne strane smo mi, s druge manjina, njih nema ni 10 posto, ali su uzurpirali zgradu Saveza.

Tužimo se, ulažemo žalbe, situacija je neizvjesna. Žao nam je radnika, zaista želimo pomoći, ali kako? Nemam zakonsko uporište da možemo pomoći dok se spor ne riješi sudskim putem - govori nam Bektić.

Osporavanje legitimnosti Kongresa 

Objašnjava da sindikati okupljeni oko Selvedina Šatorovića osporavaju legitimnost i legalnost Kongresa koji je održan u februaru 2020. godine na kojem je on izabran za predsjednika.

Tu je i tužba Saveza protiv granskih sindikata koji ne uplaćuju članarinu, a presuda u oba slučaja se očekuje do 8. marta.

Granski sindikati okupljeni oko Bektića ne priznaju Šatorovića za predsjednika Saveza. Zbog svega u Ministarstvu pravde BiH niko iz Saveza nije upisan za predstavnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.